O simplă mărgică de fier, descoperită încă din anul 1911, într-un cimitir străvechi de la sud de Cairo s-a dovedit cu mult mai importantă decât își imaginaseră vreodată arheologii. Datând de acum circa 5350-5600 de ani, artefactul s-a dovedit unul bizar încă de la început, precedând epoca fierului din Egipt cu mii de ani.
Proveniența sa extraterestră a fost propusă încă din start, însă lipsa unei tehnologii care să confirme 100% acest lucru a stopat investigațiile arheologilor. Cercetători de la Universitatea din Manchester au folosit însă un microscop electronic și un scanner cu raze X, descoperind o mare cantitate de nichel, o trăsătură tipică meteoriților. Mai mult, aceiași cercetători au identificat o structură microscopică de cristal (model Widmanstätten), descoperită numai în meteoriți, structură care s-a format prin răcire la o rată extrem de lentă în momentul formării sistemului nostru solar. Cea mai veche dovadă a prelucrării fierului din Egipt datează din secolul al VI-lea î.Hr., un motiv în plus pentru ca artefactul cu pricina să fie unul extrem de interesant și de valoros.
„Pentru vechii egipteni fierul nu era un produs banal, așa cum este azi. Mai degrabă, era un element extrem de rar și de prețuit, iar când mai și cădea din cer, cu siguranță că era privit ca un obiect cu proprietăți magice”, susține Joyce Tyldesley, unul din cercetătorii implicați în studiul artefactului. Și mai interesant este că mărgica a fost creată prin batere la rece, fierul nefiind topit pentru a fi remodelat ulterior.
Pe cât de ciudată pare descoperirea, ea nu reprezintă însă un unicat. Anul trecut, în luna septembrie, o echipă de cercetători germani a redescoperit și analizat o statuetă a lui Buddha, adusă în Germania de către naziști, și care s-a dovedit a fi creată, undeva între secolul 8-0 d.Hr., dintr-un meteorit. Mai mult, oamenii de știință germani au identificat inclusiv meteoritul din care a fost realizată statuia, meteoritul Chinga, care a căzut pe Terra acum 10.000-20.000 de ani și care a lăsat numeroase fragmente între Siberia și Mongolia.
Niciun comentariu: