» » » » Curiosity va întoarce spatele „șoarecelui” marțian


Este aproape imposibil să nu fi auzit în ultimele zile știrea bombastică oferită de publicațiile care pretind (?!) că prezintă știri din domeniul științific, știre conform căreia roverul Curiosity ar fi surprins în fotografiile efectuate pe Marte silueta unui șoarece cât se poate de „pământean”. Vă dați seama ce prietenie s-ar fi legat între cei doi solitari călători pe Planeta Roșie?
Ce aventuri ar fi trăit cei doi în încercarea comună de a descifra tainele planetei care ne-a incitat și ne incită atât de mult imaginația!? Din păcate pentru pseudojurnaliștii de știință, cât și pentru cei ce le dau crezare, șoricelul cu pricina nu este altceva decât o rocă banală, sculptată de vânt într-o formă comică. Atâta tot. În fapt, este atât de comună încât nici măcar nu merită prea multă atenție.
„Este clar un efect al eroziunii produse de vânt, poate chiar al frecării mecanice de alte roci. La fel de adevărat este și faptul că dacă imaginea ar fi fost surprinsă pe Terra, acolo unde știm că există șoareci, cei mai mulți dintre noi ar fi fost păcăliți și am fi spus, da, este un șoarece de deșert”, a comentat Joy Crisp, cercetător NASA în cadrul Laboratorului Jet Propulsion din Pasadena, California.
Ei bine, știrea noastră de abia acum începe și, de data aceasta, este vorba despre o informație cât se poate de serioasă și de spectaculoasă. Curiosity își va întoarce spatele metalic către presupusul rozător marțian și va porni către principala țintă a misiunii sale, Muntele Sharp. Este vorba despre o călătorie care va dura luni de zile, în condițiile în care roverul va urma o rută directă și fără prea multe opriri și chiar dacă distanța nu pare una prea mare în măsuri pământești, 8 kilometri. În fapt, cei 8 kilometri despart Curiosity, aflat acum în Yellowknife Bay (locul în care prima mostră de sol a confirmat prezența ingredientelor necesare vieții) și baza Muntelui Sharp, munte cu o altitudine de circa 4.800 de metri.
Înaintarea va fi una lentă și anevoioasă, cercetătorii NASA alegând deja trei destinații aflate pe traseul roverului în care acesta să se oprească și să întreprindă studii asupra rocilor și solului, fără însă a fora. Ținta este totuși Muntele Sharp, formațiune geologică despre care savanții NASA sunt convinși că a păstrat în rocile sale o veritabilă evidență a schimbărilor climatice petrecute pe Planeta Marte. Numai ajungerea la destinație a roverului Curiosity, înainte de începerea studiilor, va dura între minim 10 luni și un an. Ori asta, da, trebuie să recunoaștem, este o adevărată aventură marțiană!

Stiinta si Tehnica

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply