» » » » » De ce se rupe Africa în două?


De-a lungul milioanelor de ani, continentele Terrei s-au fragmentat sau s-au unit ca efect al mișcării plăcilor tectonice. Toate bazinele oceanice ale Pământului s-au format în urma rifturilor apărut în masele continentale, așa cum este cazul străvechiului rift Rio Grande din America de Nord sau al riftului Baikal din Asia. Poate cel mai tânăr astfel de rift, cel din estul Africii, a început să se formeze acum abia 26-29 de milioane de ani, însă forțele terestre care au dus la apariția sa sunt încă învăluite în mister.
În urmă cu aproximativ 26-29 de milioane de ani masa continentală africană a început să se desprindă de cea arabă, rezultatul fiind spectaculosul Mare Rift African, locul de care se leagă originile speciei umane. Și, chiar dacă riftul crește cu doar 2,54 de centimetri pe an, creșterea a fost suficientă pentru a da naștere unor formațiuni geologice spectaculoase, întinderea Mării Roșii sau riftul în sine fiind cele mai cunoscute.
„În ciuda numeroaselor studii geologice și geofizice întreprinse în ultimele decenii, trebuie să recunoaștem că încă nu știm foarte multe lucruri despre procesele care rup continentele și care duc la apariția rifturilor, asta și pentru că oamenii de știință s-au axat în general pe studiul segmentelor mature ale acestor prăpăstii decât pe cele în plin proces de formare”, afirmă cercetătorul Stephen Gao de la Universitatea de Științe și Tehnologie din Missouri.
rift

Studiile geodinamice sugerează faptul că sub rifturile mature, o zonă cunoscută sub numele de astenosferă a început să se ridice. (Astenosfera este porțiunea situată la granița dintre solid și lichid din mantaua terestră, fiind cea mai caldă și mai subțire parte a mantalei, ea aflându-se sub litosferă, partea solidă de la exteriorul scoarței terestre). Până în prezent, există două ipoteze care să explice această ridicare, anomaliile care au loc în partea adâncă a mantalei terestre sau subțierea litosferei din cauza tensiunilor din interiorul planetei.
Pentru a afla care dintre cele două ipoteze este cea adevărată, oamenii de știință au demarat un amplu proiect denumit SAFARI (Seismic Arrays for African Rift Initiation), proiect care a demarat în anul 2012 și care se va încheia în vara anului 2014. SAFARI a implicat construirea a nu mai puțin de 50 de stații seismice aflate una față de alta la distanțe cuprinse între 28 și 80 de kilometri. Împreună, stațiile analizează circa 2.500 de kilometri dinj scoarța terestră și au fost plasate pe teritoriul a patru state africane: Botswana, Malawi, Mozambic și Zambia.
„Este primul proiect demarat la scară largă, construit cu scopul de a putea înțelege procesele care au loc sub rifturile incipiente. De altfel, obiectivul nostru este acela de a afla ce se întâmplă în cazul rifturilor Okavango, Luangwa și Malawai, părțile sud și sud-vestice ale Marelui Rift African. Sunt rifturi care nu au mai mult de câteva zeci de mii de ani, comparativ cu cei 35 de milioane de ani vechime ai rifturilor Rio Grande și Baikal”, afirmă Stephen Gao.
Proiectul SAFARI este extrem de important pentru geologii din toată lumea, mai ales pentru că se așteaptă ca el să rezolve un mister atât de important precum crearea rifturilor continentale. Dacă SAFARI va confirma faptul că anomaliile din mantaua terestră sunt responsabile de formarea rifturilor, atunci ridicarea astenosferei a început deja să se producă sub aceste formațiuni geologice. Însă dacă litosfera este cea vinovată de acest proces geologic, atunci nivelul ridicării nu este unul important, asta pentru că litosfera nu s-a subțiat încă suficient pentru pentru a permite o ridicare majoră.
Pentru elucidarea enigmei, oamenii de știință trebuie să aștepte însă până vara viitoare, atunci când proiectul se va încheia. Va urma un laborios proces de analiză a datelor, cu atât mai mult cu cât stațiile seismice vor analiza undele seismice chiar și de 50 de ori pe secundă.
Stiinta si Tehnica

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply