Diferențele dintre meteoriții cu origini marțiene și probele de sol de pe Planeta Roșie analizate de NASA au reprezentat una dintre marile dileme ale oamenilor de știință. Însă ele s-au dovedit esențiale în descifrarea trecutului planetei Marte, o planetă care, iată, a avut o atmosferă bogată în oxigen cu mult înainte ca Terra să își formeze una.
O echipă de cercetători de la Oxford care a analizat compoziția mai multor meteoriți marțieni a comparat rezultatele cu datele obținute de NASA după analiza compoziției rocilor din craterul Gusev de pe Marte. A reieșit că rocile au o concentrație de nichel de cinci ori mai mare decât meteoriții, ridicând dubii chiar cu privire la originea acestora din urmă.
„Diferența majoră dintre cele două tipuri de roci este că acelea analizate pe Marte provin dintr-o perioadă în care concentrația de oxigen din atmosferă era mult mai mare. De altfel, meteoriții care au ajuns de pe Marte pe Pământ sunt relativ tineri, cu vârste între 180 de milioane de ani și 1,4 miliarde de ani. În schimb, rocile din craterul Gusev care au fost analizate de roverul SPIRIT au o vârstă ce depășeșe 3,7 miliarde de ani”, susține profesorul Bernard Wood de la Universitatea Oxford.
Rezultatele testelor sugerează faptul că suprafața marțiană a fost puternic oxidată în istoria îndepărtată a planetei, materialele bogate în oxigen ajungând ulterior în interiorul planetei printr-un proces numit subducție. Apoi, în urma activităților vulcanice, ele au ajuns din nou la suprafață. Un proces care a avut loc acum circa 4 miliarde de ani.
„Este cert că Marte a avut o atmosferă bogată în oxigen acum 4 miliarde de ani, cu mult înaintea Terrei, planetă care a avut o atmosferă bogată în oxigen înceăând de acum 2,5 miliarde de ani. Practic, procesul de oxidare este cel care a dat Planetei Roșii această culoare. În schimb, Marte a fost cu siguranță, cel puțin la începuturi, o planetă caldă și umedă, asemănătoare Pământului.
Niciun comentariu: