» » » » Minuni necunoscute ale lumii


S-a impamantenit, in constiinta multora dintre noi, ca exista doar "cele 7 minuni ale lumii", uitand ca de fapt, de-a lungul vremii, alte si alte minuni au fost create de natura si chiar de om. Cateva dintre aceste lucrari-minune necunoscute, poate, considerate de specialisti, printre cele mai frumoase de pe planeta Pamant, le prezentam mai jos.


Pesterile Ajanta (India)

 Dateaza din secolul al V-lea i.Hr. chiar daca s-a descoperit ca picturile si sculpturile de aici, considerate adevarate varfuri ale artei religioase budiste, au fost abandonate de creatorii lor inca din anul 480 d.Hr. Pesterile Ajanta au ramas complet uitate peste 1300 de ani. Din intamplare sau din curiozitate, in primavara lui 1819, un ofiter britanic, aflat la vanatoare de tigri in India, a patruns intr-una din grotele acoperite cu vegetatie luxurianta. De atunci, acestea au revenit in atentia publicul iar din 1982 au intrat in patrimoniul UNESCO. Una din atractiile neobisnuite, de data mult mai recenta, este chiar descoperirea semnaturii ofiterului britanic, John Smith, pe peretii pesterii.

Leptis Magna (Libia)

 Stravechi oras al Imperiului Roman, Leptis Magna a fost parasit in anul 650 de catre locuitorii sai, ca urmare a cuceririi Tripolitaniei de catre arabi. Chiar daca astazi, doar ruinele mai amintesc de maretia metropolei (devenita in 543 capitala provinciei Imperiului Bizantin), Leptis Magna are inca puterea de a da fiori celor ce pasesc pe aici. Ruinele, aflate la 130 km departare de Tripoli, sunt catalogate de specialisti si cunoscatori, drept unele dintre cele mai frumoase si impunatoare vestigii romane din bazinul mediteranean.

Valea Florilor din Himalaya (India)

 Considerata a fi unul dintre cele mai frumoase si inaccesibile locuri de pe planeta, datorita altitudinii ridicate la care se afla, Valea Florilor o gasim prezenta inclusiv in mitologia hindusa dar a fost redescoperita abia in anul 1931, atunci cand un alpinist britanic, pe numele sau Frank Smythe, a ajuns intamplator la marginea uriasei gradini naturale. In prezent, Valea Florilor face parte din Parcul National Nanda Devi, care acopera o suprafata de peste 85.000 kmp, fiind inclusa in patrimoniul UNESCO. Legendele care circula chiar si in zilele noastre, amintesc ca in aceasta vale unde culorile florilor iti taie respiratia, salasuiesc zanele si spiridusii.

Turnul lui Hercule (Spania)

 Este un stravechi far roman situat la distanta de 1,5 km de orasul La Coruna. Farul are inaltimea de 55 m si o vechime de peste 1900 de ani. Este cel mai vechi far roman din lume aflat inca in functiune si al doilea ca marime din Spania. Turnul lui Hercule a fost reamenajat, pentru prima data, in 1791 iar din 2009 a fost inclus pe lista monumentelor aflate in patrimoniul UNESCO.

Terasele de orez din Banaue (Filipine)

 Cu peste 2000 de ani vechime, sapate in coastele muntilor filipinezi de catre stramosii localnicilor de azi, situate la o altitudine de circa 1500 m, terasele de orez au fost construite, majoritatea, manual, iar suprafata de 10.360 kmp dispun de un sistem de irigatii ingenios, pastrat inca de la inceputuri. Se spune ca daca toate treptele teraselor ar fi puse cap la cap, lungimea lor ar masura cat jumatate din cea a Ecuatorului. Astazi, localnicii le folosesc pentru plantarea orezului si legumelor, chiar daca si acestea au fost incluse pe lista UNESCO, incepand cu anul 1995.
 Locuri cu o istorie deosebita, a caror frumusete si maretie le inscriu pe harta celor mai minunate creatii ale naturii sau ale omului.
IOANA FLORIA


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply