» » » » » Actualitatea arheologica


Cetatea de sub "stadion"

In timpul lucrarilor de escavare aferente constructiei unui stadion de fotbal din marginea orasului Bir Mokadem, aflat la 40 de kilometri vest de Tebessa (Algeria), cupele escavatoarelor s-au izbit de o infrastructura dura. Lucrarile au fost sistate, sapaturile fiind continuate cu unelte clasice, dupa ce arheologii sositi la fata locului au identificat prezenta unor structuri istorice. Pana acum au fost degajate de pamant galerii construite din pietre, o moara antica si un imens urcior din pamant ars care urmeaza sa fie datate. O descoperire importanta printre multe altele. In ultimele decenii au mai fost scoase la lumina silozuri, rezervoare de apa din piatra, ruinele unor cladiri din perioadele punica, romana si bizantina, in 500 de situri arheologice si vestigiile romane ale orasului Tebessa, care purta denumirea de Thevest, cel de-al doilea oras construit de romani in Africa de Nord dupa Cartagina (din Tunisia). Sapaturile continua, odata cu operatiunile de prezervare ale vestigiilor si de promovare a turismului.

"Albastrul maya"

 Este o culoare vie, extrem de durabila, utilizata cu secole in urma de mesteri ai faimoasei civilizatii pentru decorarea peretilor palatelor, obiectelor din ceramica si, probabil a pielii celor care erau sacrificati in ritualuri. Reteta exacta a vopselei nu a fost determinata pana in urma cu doua luni. Se stia doar ca e vorba de doi coloranti: indigo vegetal si o argila. O echipa de cercetatori chilieni a descoperit si ce-l de-al treilea colorant - de culoare galbena - care intregeste vopseaua, produs prin oxidarea indigoului expus la caldura focului. Cei trei pigmenti au fost amestecati in anumite proportii pentru a conferi vopselei splendida nuanta de albastru si durabilitate.
Caii din Neolitic

 O echipa de arheologi sauditi si britanici care efectua de doi ani sapaturi in Peninsula Arabica, in plin desert, a dat de urma unei civilizatii neolitice necunoscute, pe care au denumit-o Al-Magar, si de cele mai vechi dovezi de domesticire a calului. Civilizatia ar fi inflorit in centrul Arabiei Saudite, intr-o regiune deser-tica modelata de reliefuri colinare. Au fost aduse la suprafata sute de obiecte: varfuri de sageti, unelte, figurine animale reprezentand oi, capre, struti, soimi, caini, ecvidee (cai, magari, zebre). Cea mai valoroasa piesa o constituie o sculptura realizata dintr-un bloc in gresie, reprezentand un cal, cu o lungime de 1 metru si o greutate de 135 kilograme. Vechimea sculpturii, prin datare cu radiocarbon, este de aproximativ 11.000 de ani, o dovada a faptului ca civilizatia Al-Magar este cea dintai din lume care a domesticit calul (cele mai vechi vestigii de cai descoperite in Arabia se situau in urma cu aproximativ 5800 ani). Unele sculpturi reprezenta urme de hamuri, ornamente ce sugereaza accesorii care supervizeaza concluzia legata de domesticirea ecvideelor. Cele mai vechi dovezi legate de transformarea lor in cai de crescatorie in urma cu 7600 de ani au fost localizate in Botai, la nord de Kazahstan, unde s-au descoperit mii de oseminte de cai imblanziti.

DORIN MARAN


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply