» » 17 mai 1970 - Incepe expeditia "Ra II"

 Cine n-a auzit de marele aventurier si om de stiinta Thor Heyerdahl, cel care a strabatut marile si oceanele cu plute si barci de stuf si papirus? La 17 mai 1970, cand a inceput expeditia "Ra II" (Ra fiind zeul suprem, al soarelui, la egipteni), Heyerdahl era deja faimos pentru expeditiile extraordinare facute in Pacific. Dar acum era vorba despre strabaterea Atlanticului intr-o ambarcatiune primitiva (facuta din stuf recoltat din jurul lacului Titicaca din Bolivia), pentru a demonstra ca mult inainte de Columb popoarele din zona Marii Mediterane au putut ajunge in America. Cheia acestei traversari ar fi fost curentul oceanic din regiunea Insulelor Canare.

Prima expeditie transatlantica, "Ra I", esuase la limita. Heyerdahl folosise papirus pe baza de trestie din zona lacului Lana din Etiopia. Dar "Ra II" a reusit, plecand din Maroc, a ajuns in Insula Barbados din estul Marii Caraibelor dupa 57 de zile si 6.100 de kilometri parcursi cu o ambarcatiune lunga de 12 metri. A fost un triumf pentru exploratorul norvegian si reusita expeditiei usura explicarea faptului ca din Barbados oamenii au putut ajunge in America de Nord. Trebuie subliniat faptul ca Heyerdahl a avut un echipaj format din sapte barbati din sapte tari diferite, cu religii diferite. El voia sa demonstreze astfel ca anticele calatorii oceanice s-au putut realiza cu oameni care nu cautau sa se impuna in fata altor etnii.

Cand a efectuat expeditia "Ra II", Thor Heyerdahl avea deja 56 de ani si era o celebritate mondiala atat prin uluitoarele sale drumuri pe oceane facute cu ambarcatiuni rudimentare (cum ar fi Kon-Tiki, cu care a ajuns din Peru in Polinezia, parcurgand 8.000 de kilometri), cat si prin ipotezele sale privind migratiile popoarelor din Oceania si Pacificul de Sud. Savantul-aventurier nascut la Larvic (Norvegia) in 1914 a explorat si a emis ipoteze indraznete despre istoria Insulei Pastelui si a arhipelagului Galapagos. A scris cu talent si multa imaginatie carti de mare succes la public, dar cu multe idei respinse de lumea stiintifica.

Thor Heyerdahl nu s-a descurajat niciodata in fata criticilor cercurilor stiintifice, care-l acuzau ca urmareste senzationalul. El a primit numeroase onoruri academice, medalii si titluri onorifice. A murit la 87 de ani si a avut parte de funeralii cu onoruri de stat, la Oslo.

PAUL IOAN

http://www.revistamagazin.ro/content/view/9437/33/

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply