Ceea ce s-a intamplat in ziua de 28 iunie 1914 a fost nu numai piatra de hotar a primei mari conflagratii mondiale a secolului XX, ci si punctul de pornire al unor schimbari politico-geografice esentiale pentru acel timp. Complotul impotriva arhiducelui Franz Ferdinand, mostenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar a avut o desfasurare uluitoare, in prima etapa fiind un esec lamentabil, iar partea a doua, in care s-au produs asasinatele, fiind pur si simplu rodul unei intamplari nefericite. Parca destinul a vrut cu orice pret sa bulverseze stabilitatea Europei.
O eroare cat un razboi mondial
Planul initial al complotului prevedea atacarea cu grenade a masinii in care se afla cuplul imperial, care se gasea intr-un convoi de sase vehicule cu politisti si autoritati. Coordonarea celor sase asasini aflati pe traseu fusese facuta de Danilo Ilic, membru de vaza al asociatiei secrete "Mana Neagra" (care milita pentru unificarea tuturor teritoriilor locuite de sarbi si ocupate de Imperiul Austro-Ungar). Seful conspiratorilor a fost Dragutin Dimitrievic, lider al Mainii Negre.
Impotriva avertismentelor, cuplul imperial a acceptat invitatia guvernatorului provinciei Bosnia-Hertegovina, generalul Potiorek, de a participa la inaugurarea unui spital din Sarajevo. Arhiducele stia ca, in 1911, tatal sau fusese tinta unui atentat organizat tot de Mana Neagra. Franz Ferdinand si sotia sa, Sophia, sosesc cu trenul la Sarajevo la ora 10,00. Se formeaza un convoi de sase masini, cea cu arhiducele fiind deschisa. Primul dintre atentatori, Cabrinovic, arunca o grenada spre masina imperiala (la 10,15), dar soferul atent accelereaza si grenada raneste alte oficialitati. Se aduna imediat o multime de oameni in jurul masinilor si complotistii, printre care si Gavrilo Princip, renunta sa mai atace. Cabrinovic isi da seama ca a ratat si ia o pastila cu cianura si se arunca in raul Miljacka, pentru a nu fi capturat, insa cianura era expirata si apa avea nici 20 de centimetri adancime. El va muri in inchisoare, in 1916.
Urmeaza un moment decisiv pentru soarta lui Franz Ferdinand. Acesta, in loc sa se retraga dupa atentat, se duce la spital pentru a vedea soarta ranitilor. La intoarcere spre resedinta se produce un alt eveniment fatal: soferul masinii incurca traseul (voia sa evite aglomeratia din centrul orasului) si, cand isi da seama, opreste masina si porneste in marsarier. Soarta a vrut ca pe acea strada unde facea manevra sa se afle Gavrilo Princip, intr-o cafenea. Acesta isi da seama imediat ce sansa are si se apropie de masina. De la 1,5 metri trage primul foc si glontul il loveste in gat pe arhiduce. Sophia se arunca pe el pentru a-l feri si al doilea glont intra in stomacul ei... Franz Ferdinand a murit in cateva minute, ultimele cuvinte fiind: "Sa nu mori, pentru copii!" Dar Sophia a murit si ea in drum spre spital. Ucigasul a incercat sa se sinucida pe loc, dar nu a reusit nici cu pistolul, nici cu cianura. Si pastila lui ucigasa era expirata.
Urmari dezastruoase
Asasinatele s-au produs la 28 iunie 1914, iar la 28 iulie acelasi an Imperiul Austro-Ungar declara razboi Serbiei. In prealabil, imparatul Franz Joseph a trimis un ultimatum Serbiei, dar toate manevrele politice au esuat si practic s-a declansat devastatorul razboi mondial (1914-1918). Serbia avea drept aliati Rusia si Franta, iar Austria avea Germania de partea ei. In ceea ce priveste complotistii, Gavrilo Princip a primit 20 de ani de inchisoare (era minor), si a murit de tuberculoza in 1918. El a devenit un erou al sarbilor, iar casa lui a fost transformata in muzeu, fiind distrusa si refacuta in functie de regimul politic. La Sarajevo, la locul crimelor, exista o placa pe care scrie: "Sa triumfe pacea pe Pamant".
PAUL IOAN
Oamenii nu sunt singura specie care consumă alcool.
-
Un studiu recent pune sub semnul întrebării ideea că oamenii sunt singura
specie care consumă alcool. Se pare că unele animale mănâncă o dietă care
inclu...
Niciun comentariu: