» » » 5 forme de viata neobisnuite, in 5 locuri ostile de pe Pamant

 Exista forme de viata descoperite nu doar in Cosmos ci, uneori, in medii extreme, de-a dreptul ostile de pe Pamant. Va prezentam, cinci asemenea locuri si formele de viata neasteptate care se dezvolta nestingherit. Lacul in care colcaie asfaltul. Pare incredibil, dar cel mai mare depozit natural de asfalt din lume se afla in lacul Pitch din statul Trinidad & Tobago. Nu este mai intins decat o ferma agricola rezonabila, are adica nu mai mult de 40 de hectare, iar adancimea nu este nici ea exagerata: doar 76 de metri. In acest mediu toxic, in care apa si oxigenul lipsesc si care seamana cu marile de hidrocarbon de pe Titan, una dintre lunile lui Saturn, cercetatorii au descoperit mai bine de 10 milioane de forme de viata simple.

Steven Hallam de la Universitatea din British Columbia este de parere ca organismele vii din lacul Pitch "nu seamana cu altele de pe Pamant, ele traind dupa modele total nefamiliare noua". Practic, aceste organisme mananca produse petrochimice si respira nitrati si sulfati, ceea ce le face foarte ciudate. Un motiv in plus pentru a provoca interesul cercetatorilor.

Surpriza in Antarctica

Untersee se numeste un lac din Antarctica care, conform specialistilor, este inghetat de peste 100.000 de ani. Are o singura ciudatenie, in comparatie cu alte lacuri: este alimentat doar cu apa provenita din topirea ghetarilor si nu are nici un fel de scurgere, apa pierzandu-se doar prin sublimare. Surpriza cercetatorilor care au studiat aceasta zona a constat in descoperirea pe fundul lacului a unor stromatolite, niste movile construite de microorganisme care au dominat primele 3,5 miliarde de ani de viata de pe Pamant. Explicatia ca aceste forme de viata exista si azi este ca ele supravietuiesc doar in medii complet nefavorabile pentru formele de viata ale timpurilor noastre "moderne", cum ar fi lacurile inghetate de foarte multi ani. Descoperirea recenta a suscitat si atentia NASA care a trimis la fata locului o echipa pentru a studia formele de viata. Interesul subit vine din faptul ca existenta vietii din lacul Untersee poate sprijini, cel putin teoretic, posibilitatea ca forme de viata similare sa existe si pe Enceladus, luna inghetata a planetei Saturn.

Bacterii in stratosfera

Omul nu rezista in stratosfera fara masca de oxigen. Unele forme de viata insa par mai razbatatoare decat omul. Organizatia Indiana pentru Cercetarea Spatiului a descoperit cu ajutorul unui balon cu aer cald echipat cu criotuburi, ridicat pana la aproximativ 32 de kilometri deasupra Pamantului, in stratosfera, trei noi specii de organisme care s-au adaptat la mediul de aici. Este vorba de bacterii care au evoluat in asa fel incat sa reziste la radiatiile ultraviolete, mult mai puternice aici, dar si la aerul rarefiat. Singura nedumerire a cercetatorilor, care nu si-a gasit nici azi o explicatie veridica, este modul in care bacteriile au ajuns la acea distanta de solul terestru. Citeva explicatii plauzibile, fara a fi certe, ar fi ca acestea au ajuns in stratosfera in urma exploziilor vulcanice sau odata cu caldura degajata de incendiile de padure.

Nici Titanicul nu mai e sigur

Chiar daca despre Titanic s-a spus ca este nescufundabil, tragedia s-a produs pe 15 aprilie 1912, pe fundul Oceanului Atlantic, ajungand nu doar 1.517 de pasageri ghinionisti, ci si mandria flotei de linie britanice. Culmea ironiei este ca, daca vasul nu s-a dovedit a fi deloc sigur pe cat credeau constructorii sai, azi nici macar epava Titanicului, care zace la 3.784 m adancime, nu pare a fi mai sigura. Asta pentru ca incet-incet, ea este mancata de o specie de bacterii dezvoltata pe fundul oceanului care pur si simplu mananca otel! Este vorba de Halomonas titanicae, care "devoreaza" incet dar sigur cele circa 50.000 de tone de otel ale vasului.

Supravietuire la 4 kilometri sub Pamant

Nimeni nu se mira sa gaseasca forme de viata la cativa metri sub pamant, ba se poate admite ca acestea ar putea exista si la cateva sute de metri. Si asta pentru ca parerea generala este ca in lipsa oxigenului viata nu poate fi descoperita. Cercetatorii aduc mereu dovezi ca acestea pot fi descoperite si in cele mai vitrege locuri. Astfel, un grup de cercetatori de la Universitatea Princeton a descoperit intr-o mina de aur din Africa de Sud, o specie de viermi care supravietuieste la o adancime de 4.000 m sub pamant, la o presiune uriasa, la o temperatura a apei de 48 de grade Celsius, si in lipsa oxigenului, a luminii solare si a hranei. Seful grupului de cercetatori, dr. Tullis Unstott a fost uluit cand a dat pentru prima oara peste acele creaturi; "m-am speriat de moarte, cand am vazut acei viermi care se miscau. Surpriza a fost atat de mare, de parca as fi descoperit balena Moby Dick in lacul Ontario". Datarea cu carbon a apei in care a fost descoperita noua specie de viermi, denumita Halicephalobus mephisto, sugereaza ca acesti traiesc acolo, la acea adancime, de o perioada cuprinsa intre 3.000 si 10.000 de ani. Ramane aceeasi nedumerire: cum au ajuns aceste organisme, similare cu viermii de fructe de la suprafata, la o asemenea adancime si cum s-au adaptat la conditiile vitrege de vietuire? O explicatie plauzibila ar fi ca viermii au ajuns la aceasta adancime incredibila dusi de apele de suprafata prin crapaturile crustei terestre. Dar daca vor mai fi si altele?

GEORGE CUSNARENCU

http://www.revistamagazin.ro/content/view/9330/20/

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply