» » Calculatorul marturiseste: cine a scris Biblia?


 Considerata „cartea de capatâi a omenirii” si recunoscuta ca atare de trei mari religii – iudaismul, crestinismul si islamismul, Biblia a constituit, de-a lungul veacurilor, nu doar un punct de referinta, din punct de vedere moral si spiritual, ci si o taina de nepatruns pentru pamânteni, taina legata de o întrebare fundamentala pe care acestia si-au pus-o: a fost Biblia inspirata de Dumnezeu si dictata unor „alesi” sau a constituit, mai degraba, opera colectiva a unor teologi unsi cu toate alifiile?
Când teologii colaboreaza cu ciberneticienii
Astazi, toata lumea stie ca Biblia este formata din doua parti – Vechiul si Noul Testament. Cea mai mare parte a Vechiului Testament a fost scrisa în ebraica, restul fiind scris în aramaica, limba pe care a vorbit-o si Iisus, în vreme ce Noul Testament a fost scris, initial, în greaca veche. Cele mai vechi texte din Vechiul Testament au fost gasite în pesterile din apropierea Marii Moarte, ele fiind numite generic „manuscrisele de la Qumran”. Descoperite între 1947 si 1956, acestea dateaza din 200 î.Hr. – 70 d.Hr. si contin importante fragmente din Vechiul Testament, dar pâna la ora actuala nu s-a putut preciza cine este resposabil de redactarea lor.
Noul Testament a fost realizat între anii 45 – 95 d.Hr. si se pare ca autorii lui ar fi fost martori la evenimentele descrise, ca de pilda Sf Ioan. Pâna acum însa nimeni nu a putut stabili cu precizie cine si când a scris, de fapt, versetele biblice. Dar aceasta dilema îsi va gasi, se pare, în curând rezolvarea, gratie unui program de calculator capabil sa puna într-o lumina cu totul noua sursele diverselor texte religioase care compun „Cartea Cartilor”. Cei care spera sa reuseasca descifrarea enigmei biblice sunt specialisti în studiul prestigioasei lucrari si ciberneticieni, care au creat un algoritm menit sa analizeze stilurile literare folosite la redactarea diverselor sectiuni ale cartii.
Moise si-a scris singur cartile?
Desi nu poate pune cu precizie în evidenta faptul ca este vorba de un anume autor – sa nu uitam ca Biblia a fost alcatuita cu mii de ani în urma – programul poate stabili daca un pasaj a fost scris de o singura persoana sau reprezinta o lucrare colectiva ori o compilatie. Programul poate detecta chiar si punctul anume în care textul a fost „preluat” de un alt autor! De pilda, multi teologi considera ca Tora, primele cinci carti din Biblie, ar fi fost scrise de un singur om, anume legendarul Moise.
Alti experti insista însa ca ele au avut mai multi autori. Programul de computer pus la punct de expertii israelieni va rezolva enigma, procesând modul în care substantivele si atributele sunt utilizate în cadrul diferitelor pasaje, fapt care va releva daca materialul apartine unui singur om sau mai multor autori, cu o cultura diferita.
Cercetatorii, condusi de prof. Nachum Dershowitz de la Scoala de Stiinte Cibernetice Blavatnik a Universitatii Tel Aviv, si-au testat softul „alimentându-l” cu pasaje disparate din cartile lui Ieremia si Iezekiel si cerându-i computerului sa le rearanjeze. Aparatul a reusit acest lucru cu o acuratete de 99%, examinând felul cum erau distribuite cuvintele în fraze. Prezentat la Conferinta Anuala pentru Lingvistica Informatica, de la Portland, studiul a fost salutat ca o revelatie în privinta rezolvarii unei probleme clasice în analiza biblica – faptul ca multi savanti au pareri subiective asupra textului antic.
GABRIEL TUDOR

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply