Autorităţile chineze au alocat aproape 9 milioane de dolari (6,2 milioane de euro) pentru restaurarea ruinelor regatului Guge, care datează din secolul al X-lea. Se estimează că lucrările, al căror principal obiectiv este întărirea rezistenţei sitului la dezastre naturale, vor fi finalizate în cinci ani. Precipitaţiile abundente din regiunea aridă tibetană au provocat fisuri pe pereţi şi alunecări de teren, relatează BBC.
Situat la Ngari, în vestul Tibetului, complextul arhitectural Guge a fost construit în secolul al X-lea şi are o mare valoare picturală şi sculpturală. Ruinele existente aici au fost printre primele intrate sub protecţia statului, fiind trecute în patrimoniul cultural al ţării. Încă din anii '80, guvernul chinez a alocat în repetate rânduri fonduri pentru restaurarea acestora.
Muncitorii chinezi, în timpul lucrului
În trecut, acest regat controla comerţul cu aur, mătase şi mirodenii dintre India şi China. Capitala sa era situată la peste 3.500 de metri deasupra nivelului mării, pe platoul tibetan. Era un regat de o bogăţie fabuloasă şi de o mare importanţă religioasă. Timp de două secole, aici a fost leagănul budismului din Himalaya, relatează www.archaeologychannel.org. "Dar acest centru care prospera de şapte secole a dispărut fără urmă în 1630", scriu jurnaliştii.
Niciun comentariu: