» » 3D fara ochelari

 Japonezul Mintendo e cel care a deschis calea spre vizionarea imaginilor in relief, fara ochelari speciali. E vorba de realizarea unei console de jocuri care a intrat pe piata in acest an. In primele zile dupa lansarea din martie a.c. s-au vandut 500.000 de exemplare in Japonia si peste 300.000 in Europa. Fabricantii de televizoare sunt interesati de multa vreme sa comercializeze modele de televizioare in varianta 3D cu vizionare fara ochelari. Unele firme japoneze importante au realizat deja prototipuri, lansarea pe piata fiind prevazuta in 2012 (pretul se va situa la aproximativ 5000 euro), altele au prezentat in acest an, modele cinematografice, tot in varianta de prototip, de care spectatorii vor beneficia insa dupa 3-5 ani, sub rezerva problemelor economice care afecteaza Japonia, care pot decala calendarul. Deja a fost anuntata o penurie a numeroase componente.
Afisarea imaginilor in relief pe marele ecran presupune o tehnologie, fata de televizoare, mai complexa si mai costisitoare. In practica, problema majora consta intr-o tehnica de creare a imaginilor in asa fel incat fiecare ochi al observatorului sa le sesizeze diferentiat. Creierul nostru percepe imagini in relief, mai exact doua tipuri de imagini relativ diferite, care se „adreseaza” fiecarui ochi, diferentele aparand in urma decalajelor, mai mari sau mai mici, intre obiectele situate in prim-plan si cele din fundal.
Asadar, pentru ca sistemul sa functioneze, fiecare ochi trebuie sa recepteze doar imaginea care ii e destinata altfel, vizualizarea reliefului e imposibila. Deocamdata, ochelarii adaptati la acest tip de receptie vizuala constituie modul cel mai eficace de separare a imaginilor. Cercetatorii incearca sa produca imagini 3D si prin tehnica de realizare a holografiei, dar aici intervine problema redarii culorilor naturale ceea ce presupune o tehnologie sofisticata pe care specialistii n-au reusit inca sa o perfecteze.

DORIN MARAN
http://www.revistamagazin.ro/content/view/8827/20/

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

1 comentarii: