» » O planeta care bulverseaza cometele

Ar putea exista in strafundurile Sistemului Solar, inaccesibile instrumentelor de detectie, o planeta uriasa, ascunsa intr-un nor de comete? E intrebarea pe care si-au pus-o doi astronomi americani de la Universitatea Lafayette din Lousiana (SUA). In urma unor studii efectuate pe calculator, au modelizat o planeta ipotetica pe care au numit-o Tyché (sansa, in limba greaca) si care, in opinia cercetatorilor, ar orbita la mii de miliarde de kilometri de noi in misteriosul nor Oort. (Pana acum nu s-a observat insa nimic care sa dovedeasca existenta norului Oort, observatiile directe in sistemul nostru solar fiind posibile pana la 40-80 unitati astronomice.)
Un spatiu misterios in care s-ar afla si o uriasa „rezervatie” de comete ce ar depasi numarul de o mie de miliarde. (De retinut faptul ca in 1950, astronomul olandez Jan Oort a emis ipoteza existentei unui imens ansamblu de comete care se afla dincolo de Centura lui Kuiper, intr-un spatiu populat de corpuri din gheata si prafuri.) Publicarea acestei descoperiri virtuale a avut impact, in special asupra celor care asteapta sfarsitul lumii in 2012 (sau 2013)! Si asta pentru ca posibila (?) catastrofa trambitata de unii profeti ai Apocalipsei se refera la distrugerea Terrei de catre un corp celest urias, cunoscut sub mai multe denumiri: Nemesis, Persefona sau Planeta X.
    In opinia celor doi cercetatori, cometele din norul Oort ar fi izbite de Tyché in drumul sau orbital, provocand un bombardament asupra planetelor din Sistemul Solar.
    John Matese, unul dintre cercetatori, a afirmat intr-o conferinta de presa, pe un ton usor ironic: „Nu vrem sa se creeze o confuzie intre Nemesis si Tyché care au doar doua puncte comune, nesemnificative: originea mitologica a denumirii si faptul ca sunt corpuri celeste ipotetice”.
    Pentru a patrunde indirect in acest univers necunoscut, cei doi astronomi au analizat o serie de informatii, incercand, in special, sa inteleaga de ce unele comete ne viziteaza, in loc sa graviteze in spatiul indepartat al marginilor Sistemului Solar. 20% din cometele observate in ultimul deceniu ar putea veni din exteriorul norului Oort, ale caror orbite ar fi modificate de forta gravitationala a unui corp urias, apropiindu-se de Soare; comete care se afla intr-un numar excedentar, restul aparand (ipotetic) in urma impactului planetei Tyché. Observand traiectoria unora dintre comete ce dispar in mod misterios in trecerea prin apropierea planetelor, cei doi astronomi au reconstituit orbita lor ajungand la concluzia ca ploaia de comete cade, intr-adevar, din marginile Sistemului Solar.
    Modelizarile efectuate au mai relevat faptul ca norul Oort s-ar afla la o distanta de Terra de pana la 100.000 unitati astronomice (UA), adica pana la limita sferei de influenta gravitationala a Soarelui. (Un UA corespunde distantei Terra-Soare, adica 150 milioane de kilometri). Cat priveste ipotetica planeta Tyché, aceasta s-ar afla la o distanta de aproximativ 15.000 UA de Soare, conform calculelor celor doi astronomi.

DORIN MARAN


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply