Laserele au fost realizate până acum din materiale neînsufleţite, cum ar fi gazele purificate, coloranţii sintetici sau semiconductorii. Însă cercetătorii americani au anunţat că au reuşit să genereze o rază laser dintr-o celulă vie.
Procedeul începe prin modificarea unei celule (GFP) de la o meduză strălucitoare (Aequorea victoria), care produce o proteină emiţătoare de lumină. Apoi, celule derivate din rinichii umani au fost modificate genetic pentru a produce GFP. Prin inundarea celulelor rezultate cu o lumină albastră de intensitate scăzută ele ajung să genereze o rază laser verde.
Descoperirea poate fi folosită la îmbunătăţirea imaginilor de la microscop şi a terapiilor pe bază de lumină. Lumina laserului diferă de cea obişnuită prin faptul că are o bandă restrânsă de culori, razele sale oscilând sincronizat. Cel mai moderne utilizează materiale solide care produc raze laser folosite în mai multe aplicaţii, de la DVD-uri şi scannere până la cele din cluburi, relateaăa BBC.co.uk. Citeşte mai mult pe green-report.ro.
http://www.realitatea.net/primul-laser-dintr-o-celula-vie-dezvoltat-de-cercetatori_843805.html
Oamenii nu sunt singura specie care consumă alcool.
-
Un studiu recent pune sub semnul întrebării ideea că oamenii sunt singura
specie care consumă alcool. Se pare că unele animale mănâncă o dietă care
inclu...
Niciun comentariu: