» » Ion Hobana - moartea unui scriitor SF

Ion HobanaScriitorul Ion Hobana a murit in seara de 22 februarie 2011, la Spitalul Coltea din Capitala, dupa o indelungata suferinta.

Ion Hobana s-a nascut la 25 ianuarie 1931, la Sannicolaul Mare, judetul Timis. Tatal, Ion, era magistrat, mama, Antonia, profesoara.
A fost absolvent al Colegiului National "Gheorghe Rosca Codreanu" din Barlad, licentiat in litere in 1954, cu prima lucrare de diploma din Romania si una dintre primele din lume consacrate science - fictionului. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. In ultimii ani a condus sectia de literatura pentru copii si tineret a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, fiind si membru in Consiliul USR.

Ion Hobana a publicat cinci volume de versuri pentru copii si un roman, "Sfarsitul vacantei", inainte de a se consacra, cu precadere, literaturii SF.

Prozele si studiile lui au aparut in peste 20 de tari. Povestirile "Un fel de spatiu" si "Emisiune nocturna" (Premiul Conferintei Europene de Science Fiction - Fayence, 1985) au fost incluse in antologiile internationale Twenty Houses of the Zodiac (New English Library, 1979), respectiv The Penguin World Omnibus of Science Fiction (Penguin Books, 1986).

Din opera lui Ion Hobana:    * Viitorul a inceput ieri (1966), Editura Tineretului;
    * Imaginile posibilului (1968), Editura Meridiane;
    * Vârsta de aur a anticipatiei românesti (1969), Editura Tineretului;
    * Maestrii anticipatiei clasice (1975), Editura Minerva;
    * Science fiction. Autori, carti, idei, vol I (1983), Editura Eminescu;
    * Literatura de anticipatie. Autori, carti, idei, vol II (1986), Editura Eminescu;
    * Un englez nelinistit. H.G.Wells si universul SF(1996), Editura Fahrenheit;.
    * Triumful visatorilor 1998, Editura Nemira, cu Julien Weverbergh, un elogiu celor care au prefigurat în opere de fictiune realizarile viitoare ale stiintei si tehnicii.
    * Peste o suta si o mie de ani - O istorie a literaturii franceze de imaginatie stiintifica pâna la 1900, 2010, Editura Academiei Române
    * În ianuarie 2011, volumul de povestiri Timp pentru dragoste, aparut în 2009 la Editura Bastion, este preluat, ca editie definitiva, de catre integrala science fiction si fantasy Seniorii Imaginatiei (Editura Eagle), readucând pe coperta titlul Oameni si stele

Romanul Calatorie întrerupta, (1989 - Editura Cartea Româneasca, 2007 - Editura pentru Stiinta S.I.T.), este o carte în mare parte autobiografica si a fost distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti (2007)

In ultimii ani, a initiat si realizat, la editura Minerva, Colectia Ion Hobana prezinta maestrii anticipatiei clasice, din care au aparut pâna acum (decembrie 2006) volume semnate de Edgar Allan Poe (Scurta discutie cu o mumie), Robert Louis Stevenson )(Straniul casy al Dr. Jeckyl si al Domnului Hyde), Edmond About (Omul cu urechea rupta), Jules Verne (O drama în vazduh), Emilio Salgari (Minunile anului 2000), Karinthy Frigyes (Calatorie în Faremido si Capilaria), Jack London (Ciuma stacojie), Felix Aderca (Orasele scufundate), H.G. Wells (Lumea eliberata).

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply