» » Cine este spionul care a facut cel mai mare rau NATO?


Cine este spionul care a facut cel mai mare rau NATO?O analiza secreta a NATO a ajuns la concluzia ca Herman Simm, fost colonel KGB, care ani de zile a lucrat la Ministerul Apararii din Estonia, a fost unul dintre spionii care au adus cele mai mari neajunsuri din istoria Aliantei Nord-Atlantice.
Ani de zile, din pozitia sa inalta pe care o ocupa in Ministerul Apararii din Estonia, Hermann Simm a transmis serviciilor de informatii externe ale Rusiei (SVR) informatii sensibile din cadrul NATO, precum si numele spionilor occidentali, relateaza Der Spiegel.

Ca o ironie a sortii, Hermann Simm a fost decorat in februarie 2006 de presedintele eston cu "Ordinul Stelei Albe" pentru "servicii aduse natiunii estone".

Medalii i-au dat insa si rusii, cel putin asa i-au spus. Serghei Iakovlev, omul sau de legatura din SVR, il informase pe Simm ca a fost promovat la rangul de general maior pentru ca a furnizat Moscovei numele tuturor rusilor suspectati si cunoscuti ca ar lucra ca spioni pentru NATO.Vladimir Putin, pe atunci presedinte, a fost foarte impresionat, iar Simm a primit o prima de 5.000 de euro.

Ultimul drum ... cel spre inchisoare

Acum Simm a ajuns in ultima faza a carierei sale, este la inchisoare. Nu este ceva neobisnuit ca in meseria lui - spionajul - cineva sa-si incheie activitatea intre zidurile stramte ale unei celule, scrie Der Spiegel, care ii prezinta povestea vietii. Simms este incarcerat intr-o cladire functionala, postsovietica, facuta din beton armat in orasul eston Tartu. Poarta uniforma de detinut si isi cauta alinarea in Bibilie. Fotografiile il arata mai imbatranit, un barbat cu par sur si cu privire trista.

Este acelasi om pe care NATO, intr-un raport secret de 141 de pagini, l-a recunoscut drept spionul care a produs "cele mai mari pagube din istoria Aliantei".

Raportul spune ca Simm, ca fost sef al securitatii in Ministerul eston al Apararii, a avut acces la cele mai secrete documente ale NATO pe care tara sa le-a primit dupa ce s-a alaturat Aliantei in 2004. Pana la arestarea sa, in septembrie 2008, probabil ca a inmanat rusilor in secret mii dintre aceste documente. Unele contineau informatii deosebit de sensibile despre politicile secrete de aparare ale NATO, inclusiv despre "instalatii, mentenanta, procurare si sistem criptografic".

La un moment dat, Simm s-ar fi oferit sa furnizeze informatii si pentru Bundesnachrichtendienst (BND), agentia de informatii externe a Germaniei, si a devenit una dintre sursele sale. El a tinut la curent BND despre activitatile rusilor si ale organizatiilor criminale in statele baltice si a fost platit generos pentru aceste informatii.

Potrivit raportului NATO, superspionul "a compromis o serie de rapoarte de informatii si analize ale NATO", inclusiv referitoare la combaterea terorismului, planuri militare secrete si de contraspionaj.

Unde este stralucirea? 1.000 de euro plus 200 pentru sanatate

Simm a primit salariu standard de agent, de aproape 1.000 de euro pe luna plus 200 de euro pentru ingrijirea sanatatii. Rusii i-au mai dat o camera digitala, un laptop, un stick USB si o cutie de medicamente cu fund dublu pentru ascunderea cardurilor de memorie. Simm inmana informatiile rusilor in toata Europa, cu exceptia Marii Britanii (unde erau prea multe camere de supraveghere), Norvegia (era prea scump) si Germania (politia avea prea multe contacte).

Simm a inceput sa trezeasca suspiciuni in 2008. BND si FBI au contribuit la tinerea lui sub supraveghere. La 16 septembrie 2008, intr-o inexplicabila incalcare a regulilor de siguranta stabilite intre ei, omul de legatura a lui Simm din SRV, Iakvolev, l-a sunat pe telefonul mobil si a anulat o intalnire. Conversatia a fost inregistrata de KaPo, politia de securitate a Estoniei. Trei zile mai tarziu, Simm a fost arestat in timp ce venea de la cumparaturi. Contactul lui din SVR, Iakovlev, a disparut fara urma si mai tarziu au aparut zvonuri ca ar fi tradat si ar fi fugit in Statele Unite.

Condamnarea: 12 ani de inchisoare si daune de milioane

La 5 februarie 2009 Simm a fost condamnat la peste 12 ani inchisoare si la plata unor despagubiri in valoare de 1,3 milioane de euro. in plus, a trebuit sa returneze guvernului salariile platite, adica inca aproape 85.000 de euro. I-au fost confiscate cateva case si proprietati, mai multe picturi si o colectie de 44 de monede.

Cu un an inainte de arestarea sa, Simm donase un candelabru bisericii din localitatea sa natala, Suuri-Jaani. Gestul nu pare sa-i fi adus noroc. Chiar si speranta ca isi va petrece anii de aur ca general pensionar in Rusia s-a dovedit a fi o iluzie. La ultima lor intalnire, Iakovlev il informase ca rangul si medaliile lui nu au existat niciodata in Rusia si ca nu a fost altceva decat un tradator platit.

Simm nu a fost singurul spion din istoria NATO. Ani de zile, Rainer Rupp, un vest-german care actiona sub numele de cod "Topaz", a furnizat informatii secrete pentru STASI, politia secreta a fostei Germanii de Est. Ofiterul francez Pierre-Henri Bunel a furnizat Iugoslaviei planurile NATO de bombardament in timpul crizei din Kosovo. Iar Daniel James, care a fost interpretul personal al unui general britanic, a dezvaluit Iranului detalii sensibile despre operatiunile militare ale tarii sale in Afganistan.

Nu s-a mai intamplat niciodata, a conchis insa analiza NATO, ca un volum atat de mare de secrete militare sa fie compromise pentru o perioada asa de mare de timp, cum a fost cazul cu estonul Hermann Simm.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply