» » Spionul care a vandut Rusiei secrete NATO, "prieten" cu inca 11 tari


Spionul care a vandut Rusiei secrete NATO, "prieten" cu inca 11 tariHerman Simm, un fost responsabil al Ministerului eston al Apararii condamnat pentru spionaj in favoarea Rusiei la 12 ani de detentie, avea contacte in 15 tari europene, unde calatorea fie in interes de afaceri, fie in timpul liber.
Herman Simm a fost condamnat miercuri la 12 ani si sase luni de detentie, pentru ca a vandut secrete ale NATO Rusiei, a anuntat tribunalul din Tallinn. "A pledat vinovat. Acesta este motivul pentru care procesul a fost scurt", a declarat purtatoarea de cuvant a tribunalului, Kristina Ots, informeaza NewsIn, citand AFP.

"Cand ai facut ce am facut eu, trebuie sa suferi consecintele", a declarat Simm intr-o inregistrare video data publicitatii de Parchet dupa procesul cu usile inchise. "Da, am lucrat pentru serviciile de informatii externe. Da, stiam ca oamenii carora le-am furnizat informatii erau membri ai serviciilor ruse de informatii", a adaugat el.

Simm, in varsta de 61 de ani, a ocupat diverse functii in Ministerul eston al Apararii, in perioada 1995-2006. Anterior, a fost seful politiei nationale, dupa o indelungata cariera de politist in perioada sovietica.

Intre 1995 si 2008, el a transmis Moscovei in total 2.098 de documente secrete despre politica de aparare, relatiile militare externe si sistemele de informatii ale Estoniei, a precizat Gerrit Maesalu, purtator de cuvant al Parchetului eston.

"El a transmis si sute de documente secrete pe care Estonia le-a primit in cadrul acordurilor incheiate cu alte tari", a adaugat el.

Herman Simm risca o pedeapsa maxima de 15 ani, dar aceasta a fost scurtata pentru ca a ales sa coopereze cu justitia.

Tribunalul l-a condamnat si sa plateasca o amenda de 20,2 milioane de coroane (1,3 milioane de euro) pentru pagubele provocate sistemelor de comunicare si de securitate estone.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply