» » » » » Ar putea fi Luna un cadou primit de Terra de la planeta Venus?


Luna și-ar fi început existența ca satelit al planetei Venus, nicidecum al Terrei, fiind ulterior pierdută de prima și capturată de planeta noastra prin intermediul forței sale gravitaționale. Este o nouă ipoteză ce a fost expusă recent în cadrul unei conferințe ce a avut la Royal Society din Londra.
„Este extrem de interesant faptul că Terra și Venus sunt foarte asemănătoare din unele privințe. Sunt apropiate, au o masă similară și există opinii care susțin că s-au format în același fel. Iar dacă Terra și Venus s-au format la fel, de ce noi avem un satelit natural iar Venus nu are?”, se întreabă Dr. Dave Stevenson de la Universitatea californiană Caltech.
Stevenson a surprins audienţa susţinând faptul că încă este un susţinător al teoriei conform căreia Luna s-a format în urma unui impact devastator al Terrei primordiale cu o planeta de dimensiunile lui Marte, cea mai cunoscută dintre ipotezele cu privire la originea Lunii. Însă nici ipoteza originii venusiene a Lunii nu este una care să poate fi combătută uşor. Ba mai mult, afirmă acelaşi Dave Stevenson, ar explica într-o anumită măsură cum o planetă de mici dimensiuni, aşa cum e Pământul, are un satelit natural aşa de mare.
Cele mai cunoscute ipoteze cu privire la naşterea Lunii sunt cele care vorbesc, aşa cum spuneam, de impactul Terrei cu o altă planetă, de desprindere Lunii din materia incadenscentă din care era format Pământul primordial (Terra se rotea cu o asemenea viteză în jurul propriei axe încât o zi avea doar 5-6 ore). Iar cea de a treia, şi cea mai veche, susţine că Terra şi Luna s-au format în acelaşi timp, din aceeaşi materie, la începuturile sistemului nostru solar.
Teoria lui Stevenson are însă critici aprigi, unul dintre aceştia fiind Alex Halliday, profesor doctor în cadrul Universităţii Oxford. Acesta este de părere că ipoteza capturării Lunii de la Venus este puţin probabilă, cu atât mai mult cu cât analiza rocilor selenare arată că materia din care este formată Luna este aceeaşi cu cea de pe Terra, asta însemnând ori că Luna s-a desprins din Terra, fie s-a format din aceeaşi materia ca şi ea. Evident, rămâne şi un semn de întrebare cu privire la natura materiei venusiene, cea despre care nu ştim aproape nimic în acest moment.
Stiinta si Tehnica

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply