Erik Johanson, este un fotograf suedez in varsta de 24 de ani, in viziunea caruia un obiect mic e urias, o linie verticala este orizontala... Nici o lege a fizicii nu rezista ideilor sale nebune. Montajele lui propun o lume reala si imposibila in acelasi timp, in genul picturilor suprarealiste ale lui Dali sau Escher.
Asfalt
Turnarea asfaltului este o activitate greoaie si costisitoare. Nu si pentru protagonistul nostru care-l intinde ca pe un cearsaf. O binecuvantare, si pentru infrastructura strazilor, soselelor si autostrazilor noastre care se deterioreaza dupa fiecare aversa. Sa nu ne entuziasmam, pentru ca lucrarile acestuia nu se regasesc in realitate, ci in trucajele fotografice realizate pe calculator sau doar in laboratorul foto. Dupa ce a lucrat la culoare si la textura „asfaltului” pentru a-i da aparente de bitum, a facut in asa fel incat acesta sa fuzioneze cu drumul. Rezultatul: o performanta artistica.
Pictura in ulei? Acuarela?
Nici una, nici alta, pentru ca lucrurile sunt mai complicate. Pentru a obtine acest efect, Erick a rasturnat apa dintr-o galeata in cada de baie si a fotografiat cascada. Apoi, pentru a obtine reflectarea in baltoaca, a pozat modelul asezat pe o oglinda, peste care a suprapus un cliseu al parchetului. Si iata ce a iesit...
Iron man (Omul de fier)
In engleza nu inseamna doar supererou, ci si barbatul care calca rufe. Trei fotografii originale au fost necesare pentru a se ajunge la acest montaj. Mai intai, cel al modelului aflat in spatele calului de calcat (doar capul si bustul fiind folosite pentru zona superioara a imaginii). Apoi a fotografiat mainile cu fierul de calcat si blugii, la care a adaugat labele picioarelor. Un trucaj simplu, dar cu efect.
Denivelare... letala!
Un ciclist stupefiat, care a avut instinctul vital de a se opri la timp, inainte de a se pravali in prapastie? Evident, imaginea nu exista in realitate. Erik a creat-o pe baza a trei fotografii ale drumului, luate de la inaltimi diferite. Lungimea superioara a fost facuta de la inaltimea ochilor sai. Planul vertical reprezinta drumul vazut din varful unei scari, la o inaltime de 3 metri. Planul de jos a fost fotografiat de pe un ascensor de materiale, la 6-8 metri altitudine. N-a mai ramas decat sa asambleze imaginile pentru a crea aceasta treapta gigantica.
Foto-legenda
O fotografie cu o insulita din Capul Verde si o alta cu un peste fotografiat intr-un acvariu, suprapuse, care ne amintesc de una dintre legendele care releva faptul ca lumea s-a nascut pe spatele unui animal urias.
Niciun comentariu: