» » 3 enigme care rezista timpului

 Mesaje ciudate? Limbi necunoscute? Exista o serie de documente vechi sau moderne pe care specialistii nu au reusit sa le descifreze desi au recurs la cele mai sofisticate si eficace programe informatice de decodificare. Sensul acestor mesaje continua sa ramana greu de priceput, desi nu putini sunt aceia care afirma ca ele nu reprezinta decat "falsuri elaborate" sau pur si simplu "pacaleli" facute pe seama posteritatii!
Impas documentar
Tablitele de argila gravate, datand din mileniile III si II i.Ch., descoperite in Creta la inceputul secolului XX, sunt gravate cu o scriere necunoscuta in care sunt amestecate semne silabice si ideograme. In total, contin peste 200 de semne care au fost utilizate in perioada civilizatiei minoice. Unul dintre marii specialisti in decriptarea scrierilor vechi, epigraful Hubert La Marle, a incercat ani de zile, sa le traduca recurgand la instrumente clasice de criptanaliza, cum ar fi, de pilda, frecventele de repetitie ale simbolurilor. Dar pentru asta avea nevoie de un numar apreciabil de texte, ori esantioanele disponibile, rare si fragmentare care i-au fost puse la dispozitie, i-au complicat cercetarea.
Daca ar beneficia de cat mai multe tablete, raspandite la colectionari, in mare parte necunoscuti, si prin muzee, beneficiind totodata de concursul unor specialisti, La Marle ar putea face pasi importanti in decodarea scrierii (nu se stie din ce limba face parte) furnizand astfel informatii importante legate de civilizatia minoica.
Manuscrisul Voynich
Unii matematicieni folosesc litere si cifre pentru a masca un mesaj. Manuscrisul Voynich (secolul XV) descoperit de o persoana (in 1912) al carei nume si-a lasat amprenta asupra acestuia, e compus din 160 de pagini pe care sunt desenate si pictate 100 de flori, frunze si simboluri si notate 17.000 de glife. Continutul e un mister. Criptanalistii Agentiei Nationale de Securitate americana au incercat prin 1951 sa-l decripteze, dar fara nici un rezultat. In 2004, lingvistul scotian Gordon Rugg a folosit o grila pentru a separa literele de simboluri, fara a reusi sa desluseasca vreun sens.
„Comoara” lui Thomas Beale
Ce poate fi mai stimulativ decat sa incerci sa decodezi un mesaj care-ti permite sa descoperi o comoara de cateva tone de aur? Aviz amatorilor, enigma rezista din 1885 dupa ce englezul Simon Singh a descris-o in 1999 in a sa „Istorie a codurilor secrete”. Manuscrisul e compus din 3 documente cifrate, scrise prin 1820 de un cautator de aur american – Thomas Beale – care ar fi indicat locul din New-Mexico in care ar fi fost ingropata „comoara”. Textele au nevoie de o cheie pentru a fi descifrate. Primul document a fost decriptat in 1885 de un anonim care s-a folosit in demersul sau de Declaratia de independenta a SUA. Celelalte doua insa rezista miilor de incercari de decriptare.
DORIN MARAN

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply