» » » Cochetarie in epoca de bronz

Studiul recent al mormantului descoperit in 2011 in regiunea Dartmoor, in sudul Marii Britanii, al osemintelor unei printese din epoca de bronz si al obiectelor din preajma, le-ar permite specialistilor sa intre in culisele istorice ale unei zone putin cunoscute. Mormantul se afla intr-un sit dintr-o rezervatie naturala care se intinde pe o suprafata de 945 km patrati.

 Printesa ar fi decedat la varsta de 25 de ani in urma cu peste patru milenii. Ramasitele pamantesti erau inconjurate de bijuterii (margele, bratari, cercei) din cositor, cupru, pietre pretioase si ambra, din resturi de tesaturi si de blana, un fragment dintr-un cutit de silex, bucati din piei de animale aflate intr-o buna stare de conservare datorita faptului ca au fost acoperite de turba.
 Arheologii considera ca este vorba de una dintre cele mai importante descoperiri arheologice, din  cursul ultimului veac, in Marea Britanie. In urma studiului vestigiilor s-a ajuns la concluzia ca acestea au fost realizate de mesteri ai unei societati evoluate. Cercetatorii au incercat sa reconstituie vestimentatia femeii validand varianta din fotografie, un stil, abordat probabil, de majoritatea femeilor cu rang inalt.


Iluzia unei descoperiri senzationale

 Trei femei de origine greaca specializate in sculptura, design si arhitectura au lucrat la un proiect denumit Art Land care a fost materializat in 1997 intr-o zona din Sahara orientala din Egipt. Rezultatul: o megaconstructie din nisip in forma de spirala constituita din discuri si domuri de diferite marimi, sapate sau ridicate deasupra dunei din nisip. In centrul unui lac artificial cu diametrul de 30 de metri a fost inaltat un dom urias, retezat in varf.
 Operele de arta au, in general un mesaj, dar, in multe, foarte multe cazuri, cand un reporter sau un vizitator dintr-o expozitie, nedumeriti, il intreaba pe artist ce mesaj are o lucrare, acesta raspunde intr-un mod evaziv, incomod, de genul:
 „Fiecare dintre dumneavoastra trebuie sa se concentreze asupra operelor de arta susceptibile de a transmite mesaje si sa le identifice, bazandu-se, nu atat pe inteligenta, intuitie, cat mai ales pe fantezie. Fiecare poate gasi un sens sau mai multe si daca asta se intampla, este un punct castigat pentru artist care savarseste opera pe baza viziunii, care se poate modifica in timpul lucrului, a sensibilitatii artistice...”.

 Colectivul de creatoare le-a oferit vizitatorilor in timpul inaugurarii ansamblului, nu un mesaj realist ci idei, mesaje posibile: „virtutile desertului”, „tendinta iluzorie a infinitului”; „fragilitatea materiala a lumii”...

 Acest complex arhitectural a fost vizitat din ce in ce mai rar. Incetul cu incetul, s-a degradat, asa cum era de asteptat, lacul a secat, vestigiile ramase contopindu-se cu relieful nisipurilor. Recent, cativa internauti care navigau pe Google Maps au observat in acel loc forme bizare, pe care le-au studiat cu febrilitate. Erau convinsi ca sunt autorii unei mari descoperiri, pe care au mediatizat-o pe Internet dupa ce au aprofundat observatiile in detaliu si in ansamblu. In viziunea lor, ansamblul evoca un reper, o pista de aterizare pentru nave extraterestre. Misterul a fost spulberat dupa ce au fost informati in legatura cu proiectul Land Art. Spre marea lor dezamagire...

DORIN MARAN


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply