» » » » Comori vegetale din Egiptul antic



Importanta rolului pe care l-au jucat florile in ceremoniile funerale sau in impodobirea faraonilor a fost neglijata de cea mai mare parte dintre egiptologi. Descoperirea in Zürich a unei colectii de flori, constituite in secolul al XIX-lea, reprezentand ofrande funerare din Egiptul antic (din urma cu 3000 de ani) a repus in discutie aceasta traditie.

 Colectia a fost constituita de Gaston Maspero, directorul Muzeului de antichitati egiptene din Cairo, primul care a descoperit in situl Seir el Bahori din Theba, in 1881, coroane si ghirlande de flori asociate unui numar de 50 de mumii de faraoni depuse in camerele unui mormant sapat in munte, deasupra unor temple. Mumiile au fost ascunse aici dupa anul 1070 pentru a fi ferite de jefuitorii mormintelor regale. Alaturi de el se afla si un naturalist german care a luat masuri rapide de conservare a acestora dupa contactul cu aerul (exista pericolul descompunerii). A oferit cateva esantioane unor muzee europene, unul dintre ele fiind Muzeul de botanica din cadrul Universitatii din Zürich unde au fost regasite de botanista Cristiane Jacquat, in 2010, care le-a restaurat.

Decoratii vegetale

 Pana in anii 700-600 i.Ch., faraonii si unii demnitari egipteni au fost ingropati in camere funerare ai caror pereti erau decorati cu flori, acestea regasindu-se si pe corpurile ilustrelor mumii invelite cu fasii de panza, dobandind astfel un aer sarbatoresc. Cu timpul, acestea erau dispuse in aranjamente elaborate cu un simt artistic extrem de rafinat, cu o imaginatie debordanta, o parte dintre flori fiind pictate si asternute pe sarcofage. Aveau diverse forme: de ghirlande, care simbolizau ciclul vietii si al reinvierii, de coroane, gulerase... Cele mai agreate flori sau plante (erau folosite si frunzele si in unele cazuri erau intercalate fructe) erau nufarul albastru si alb, feriga, nemtisorul de camp, acacia de Nil, diocul (ghioc) albastru, musetelul, feriga, frunzele de maslin, curmal, de smochin, de telina, musetelul, fructele de mandragora de Palestina etc. Pe pieptul mumiei lui Ramses al II-lea, de pilda, au fost depuse ghirlande, fructe iar de-a lungul picioarelor, si flori cu tulpina. Si sarcofagul era acoperit cu aranjamente florale si fructe.

 Probabil ca aceste obiceiuri au aparut in urma campanilor militare ale faraonului Thutmosis (prin 1500 i.Ch.) care a transportat mari cantitati de plante, arbusti, pentru a fi cultivati in Egipt (scene sugestive au fost reprezentate pe basoreliefuri). Formele atragatoare ale plantelor si fructelor de mari dimensiuni i-au atras si pe bijutieri care au realizat brose sau coliere - efemere - pe care femeile din inalta societate le purtau in diverse ocazii. Prin secolul al IV-lea i.Ch., grecii au adus in Egipt mirt si mai ales trandafiri, florile care au detronat nufarul, considerat regina florilor.

DORIN MARAN



Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply