» » » » » Cum putem depasi viteza luminii cu Enterprise?



De parca viteza luminii n-ar mai fi suficienta, chiar si in conditiile in care stim ca doar fotonul, cu masa egala cu zero, poate atinge aceasta viteza, unii fizicieni teoreticieni sunt convinsi ca aceasta viteza ar putea fi depasita (?) chiar si de nave construite de om, dupa modelul machetei Enterprise dintr-un cunoscut  serial s.f. 

 Agentia spatiala americana (NASA), care nu pridideste sa raspunda celor care se indoiesc ca misiunea Apollo 11 a aselenizat in 1969, a imbratisat ideea unui zbor cu o nava special conceputa, o varianta reala a navei Enterprise, care ar beneficia de o propulsie nemaiintalnita si de o tehnologie pe masura. Idee lansata de oameni de stiinta seriosi, dar din pacate doar fizicieni teoreticieni, adica cercetatori care isi promoveaza doar calculele matematice, nedemonstrabile.

 La Johnson Space Center (NASA), cercetatorii incearca sa se puna de acord cu cei care incearca sa dovedeasca faptul ca este posibil de a calatori mai repede decat viteza luminii. Unul dintre acestia este fizicianul si inginerul Harold G. White (de 43 de ani) care este convins ca e posibil sa fie incalcate regulile de timp si spatiu formulate de Albert Einstein, atunci cand a postulat ca este imposibil ca viteza luminii sa fie depasita.

 Lasand la o parte unele teorii fanteziste ale lui Einstein atunci cand vorbea despre cum va vedea spatiul un om care calatoreste cu viteza luminii (?), ideea din teoria relativitatii restranse pare logica: peste viteza luminii nu se poate trece, e o bariera insurmontabila! Plecand de la descoperirile din domeniul sunetului, si anume ca bariera sunetului poate fi depasita, fizicienii teoreticieni s-au gandit ca ar putea, pe acelasi tipic, sa fie depasita si bariera vitezei luminii si nu oricum, ci de o nava cosmica terestra, cu  oameni la bord! Numai ca lucrurile nu sunt deloc similare in cele doua situatii!

 Harold G. White se bazeaza pe teoriile unui fizician (teoretician) mexican pe nume Miguel Alcubierre care in 1994 scria ca depasirea limitei de viteza galactice a lui Einstein este posibila, dar doar in cazul in care oamenii de stiinta vor descoperi modalitatea de a controla densitatea spatiului. Cineva mai cu picioarele pe pamant ar putea spune ca asta inseamna niciodata! Deoarece este greu de digerat ca ar putea cineva de pe acest Pamant controla densitatea spatiului! Teoretic, pe computer, da, dar fizic, deloc! Nu de alta, dar nu poate fi controlata de oamenii de stiinta nici macar clima terestra, daramite densitatea Universului! Si cu toate ca acum White si echipa sa incearca sa distorsioneze traiectoria fotonului pentru a afla daca este posibil sa-l impinga spre o viteza mai mare decat cea a luminii, pana la zboruri intergalactice cu viteze galactice, ale unei nave mai mari decat macheta Enterprise, mai este ceva timp, daca nu cumva niciodata. De aceasta parere fiind chiar NASA, care vorbeste in acest caz de pure speculatii.

Prin gauri de vierme

 Unii cercetatori cred in posibilitatea de a calatori cu nave gen Enterprise, cu viteze superioare celei a luminii, dar nu cu motoare conventionale, ci neconventionale, prin intermediul unor gauri de vierme. Ce sunt acestea?
 Teoretic, ele au fost imaginate de Einstein si Rosen in 1935, ei plecand de la o banala analogie: aceea a viermelui care in loc sa mearga pe suprafata unui mar, il traverseaza. Asadar, gaurile de vierme, altele decat cele fizice, din mere, sunt niste scurtaturi prin spatiu-timp. Exact prin aceste scurtaturi o nava Enterprise ar putea calatori cu viteze chiar mai mari decat viteza luminii!

 Exista asa ceva in Univers? Deocamdata doar pe hartie, asa spun calculele matematice nedovedite. Singura sansa ar fi sa construim una, dupa analogia unei case: de la fundatie la acoperis. Iata cum: mai intai se colecteaza o bucata din Univers, plina cu materie super-densa si locul cel mai bun de colectare ar fi dintr-o stea neuronica. Cat de multa? Nu foarte multa, ceva cam cat sa construim un inel de marimea orbitei Pamantului in jurul Soarelui. Apoi ar trebui sa construim un al doilea inel pe care sa-l plasam acolo unde vrem noi sa fie celalalt capat al gaurii de vierme. Apoi ar trebui sa alimentam cu electricitate la un voltaj incredibil (infinit?) cele doua inele sa le imprimam o miscare de rotatie cu o viteza egala cu cea a luminii si gaura de vierme e gata, facuta de mana omului! Si din acest moment, transportul navei Enterprise e posibil! Nici o problema, nu?

 NASA, care face cunoscute aceste idei stiintifice, are mari rezerve, chiar daca nu le priveste ca pe niste povestiri s.f. Cum ar fi si teoria energiei negative care ar putea crea o gaura de vierme si ar putea-o pastra deschisa pe timpul traversarii! Dar mai exista si motorul warp imaginat de Miguel Alcubierre, idee din Star Trek, cel care ar dezvolta o viteza instantanee, mai mare decat viteza luminii si ne-ar permite sa parcurgem in cateva saptamani distante pe care alte nave spatiale le-ar strabate in zeci de mii de ani! Teoria, doar pe hartie, pleaca de la o alta teorie (si ea fantezista), aceea a Big-Bang-ului: „Spatiul cosmic se distorsioneaza inca din momentul Big Bang-ului acum 13,7 miliarde de ani si mai stim ca in perioadele timpurii ale Universului exista fenomenul extensiilor explozive, cand doua puncte se indepartau unul de altul cu o viteza foarte mare”, este de parere fizicianul White. Sunt unii profesori de fizica pentru care, conform chiar ideilor lui Einstein, viteza luminii nu poate fi depasita si nimeni (nava spatiala cu sau fara oameni la bord) nu poate atinge nici macar viteza luminii, daramite sa o depaseasca. Si asta pentru ca, (nu intram in formule matematice cunoscute) cu cat creste viteza, forta necesara accelerarii particulei creste si ea. Mai departe, pe masura ce viteza particulei se apropie de viteza luminii (c), forta necesara se apropie de infinit. Asta inseamna ca pentru a accelera un obiect la viteza luminii, e nevoie de o forta infinita. Si pentru ca o forta infinita este imposibila, devine imposibila si o calatorie a unei nave, chiar cu numele Enterprise, sa calatoreasca cu viteza luminii.
 Cunoscand acest paradox, incearca unii fizicieni teoreticieni sa inventeze tot felul de fantezii legate de Univers. Acesta este motivul pentru care, chiar si unii colegi ai lui White considera ideile acestuia „putin nebunesti pentru vremurile noastre”. Fizicianul Richard Obousy e de parere ca „de cele mai multe ori subestimam capacitatile noastre pe termen lung”. Fie timpul cat de lung, atunci! Cel putin pana la construirea unei gauri de vierme in Univers si folosirea ei pentru lansarea unei fantomatice Enterprise.

GEORGE CUSNARENCU


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply