» » » » Caii preistorici s-au reîntors în stepa chineză


Cu gâtul scurt, coama țepoasă și cu o nuanță pregnantă de galben, caii lui Przewalski, așa cum au fost botezați, seamană izbitor cu picturile rupestre din Europa. Clasificați ca specie extinctă în sălbăticie încă de la finalul anilor 60, unii dintre ei s-au reîntors însă în stepa dură din nord-vestul Chinei, unul dintre ultimele lor sanctuare înainte de dispariție.
„Sunt animale extrem de timide. Cei mai mulți dintre acești cai vor fugi la o distanță sigură, uneori de peste 300 de metri, imediat ce simt că se apropie cineva de ei”, afirmă Sun Zhincheng, unul dintre oficialii Parcului Național West Lake din China.
Conform unei legende chineze, caii au fost descoperiți acum mai bine de două mii de ani de către un criminal exilat. Gonit de către comunitatea din oazele din Dunhuang, criminalul a zărit unul dintre cai în timpul peregrinării sale. Nu s-a putut apropia de el decât apelând la un șiretlic, anume creând un manechin de care calul să învețe să se apropie fără teamă. Abia apoi, luând locul manechinului, el a fost capabil să captureze animalul și să îl ofere împăratului Han Wudi. El l-a mințit pe monarh, susținând că armăsarul pe care îl capturase era unul cu origini divine și că asistase personal la scena apariției acestuia dintr-un izvor. În urma poveștii criminalului dar și a frumuseții animalului, Han Wudi a fost atât de impresionat încât chiar a scris un poem despre calul care a devenit animalul său preferat.
Dincolo de legendă, caii lui Przewalski au fost descoperiți în anul 1881 de către ofițerul și geograful rus de origine poloneză Nikolai Mihailovici Przevalski, om de știință care a intuit corect că se află în fața ultimei specii autentice de cai sălbatici din lume. În urma descoperirii, cei mai mulți dintre cai au fost capturați și expuși în grădinii zoologice, astfel încât, în 1950, doar 12 exemplare mai existau în întreaga lume. Ultimul exemplar sălbatic a fost observat în Mongolia în 1969, specia fiind catalogată ca una extinctă.
Testele genetice ulterioare au demonstrat că specia de cai ai lui Przevalski a urmat un traseu evoluționar diferit de cel al cailor domestici încă de acum 160.000 de ani, fiind ultima ramură încă în viață a cailor sălbatici preistorici, specie care odinioară ocupa un areal care se întindea din estul Asiei până în Europa de vest.
cai
Cele 12 exemplare reprezintă, practic, punctul de plecare al cailor existenți azi. În 1986, China a cumpărat 18 cai din SUA, Marea Britanie și Germania, reușind să ridice numărul acestora la circa 70. Încă din anul 2010, unii dintre cai au fost eliberați în stepa chineză, numărul exemplarelor sălbatice ajungând azi la 27, 16 femele și 11 masculi. Lipsa diversității genetice și duritatea climatului din stepa din nord-vestul Chinei reprezintă însă motive suficiente ca specie să fie una extrem de sensibilă.
„Pentru ca acești cai ai lui Nikolai Przevalski să supraviețuiască în sălbăticie pentru măcar 50 de ani este nevoie de aproape 1.500 de indivizi sănătoși. Gândiți-vă că toate exemplarele de azi se trag din doar 12 cai. În plus, trebuie să ducem eforturi susținute pentru ca hrana și apa, resurse extrem de rare în stepă, să le fie asigurată cailor sălbatici. Altfel, această specie fragilă ar dispărea pentru totdeauna”, concluzionează Sun Zhincheng.
Stiinta si Tehnica

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply