» » » » » PIRAMIDELE EGIPTENE
Povestea incepe in anul 2630 BC., cand faraonul Djoser a ordonat construirea unei piramide in trepte, al carei architect era Imhotep. Piramida de la Saqqara masoara 60 metri, fiind construita din blocuri de calcar si argila de desert. In camera funerara si spatiile de depozitare erau destinate bunurilor de dupa moartea lui Djoser. Intentia era sa se copieze structura palatului lui Djoser. Camerele contineau artefacte funerare, mobile, bijuterii,comori,etc.Piramida in treapta prezinta simbolul unei scari reale pe care sufletul unui defunct sa urce la cer, urmandu-i pe zei in nemurire.
Marea piramida

In anul 2540 BC, faraonul Khufu (20 ani) a ordonat construirea unei piramide mari care parea imposibil de realizat. Dar se pare ca imposibilul s-a realizat. Masura 230 metri patrati si 146 metri inaltime, construita din 2.300.000 de blocuri de piatra si calcar.Ea este cea din urma minune ramasa in picioare.
Prima decizie a faraonului a fost locul unde sa construiasca piramida. Impreuna cu preotii, s-a orientat noaptea dupa stele. S-a ales sa se construiasca la Giseh, pe malul vestic al Nilului. Locurile funerare erau construite spre apus deoarece soarele (RA) murea la orizontul vestic in fiecare seara. Totodata, amplasarea locului in apropierea carierelor din care sa extraga 2.300.000 de blocuri de piatra necesare construrii piramidei reprezenta un avantaj.
Ridicarea piramidei a necesitat 30 ani, de lucrari de constructii si cantitati uriase de forta de munca. Herodot a sustinut in anul 450 BC, ca nu mai putin de 100.000 de sclavi captivi au lucrat pe santier.Egiptologii contemporani cred ca numarul de lucratori a fost mai mare de 30.000 si acestia nu erau deloc sclavi, ci muncitori chemati in timpul inundatilor Nilului.
Primeau masa gratuita, tratament medical egal nobililor si pe deasupra, primeau produse pentru a-si plati taxele. 1600 talanti s-au dat pe ridichi, ceapa, usturoi pentru lucratori – asa a spus interpretul egiptean lui Herodot. Intr-un fel, ei lucrau ca voluntari, dar fortat pentru cei ce nu aveau cu ce plati taxele. Multi si-au petrecut toata viata construind piramida, dand dovada de mandrie.
In aceea perioada lucarile agricole incetau,iar transportul blocurilor se facea mai usor. In transportul blocurilor s-a folosit probabil scripetul, roata sau sanii cu rulouri de lemn sub ele. Pe masura ce erau trase inainte, ruloul din spate era mutat inainte pana cand blocul era adus la destinatie. Multi lucratori au fost trimisi in cariere ca sa extraga blocurile de granit si calcar si sa le prelucreze mesterii pietrari.
Blocurile erau apoi transportate pe Nil, pe un canal special construit.Blocurile erau trase de sanii, impinse pe rampe (facuta din caramizi de lut) cu rulouri de lemn sub ele. Rampa era ridicata in scopul de-a mentine constructia, pe masura ce inaltimea piramidei crestea. La final, rampa era demolata.

Terminarea constructiei

Dupa 30 de ani varful era terminat, fiind infasurat cu o foita de aur (la lumina soarelui emitea o lumina orbitoare). La final, rampa a fost demolata. Partea exterioara a piramidei fusese acoperita cu calcar alb stralucitor. Un lucru mai era insa – camerele interioare.Inainte de a ridica primele nivele de piatra, se ridica camera funerara, practic intreaga piramida a fost ridicata in jurul camerei funerare unde avea sa fie depus trupul faraounului.
Deasupra camerei se gasesc alte cinci camere de despovarare, pentru a impiedica prabusirea constructiei. Camera funerara era facuta din camere de granit, cu greutate de 40 tone fiecare. Se spune ca intre 2 pietre nu poti baga nici macar un card. Cu uneltele primitive de atunci, aceasta camera ar fi cam imposibila de realizat. Avand in vedere ca muncitorii egipteni utilizau unelte din lemn sau bronz-ciocane, dalti – cum ar fi reusit ei sa prelucreze pietrele fara sa li se rupa uneltele? Secretul era nisipul! Nisipulfacea lamele mai taioase, iar dupa ore in sir de prelucrat, cel putin cateva pietre pe saptamana erau de ajuns, in numai 30 ani.
Inmormantarea regelui

In jurul marii piramide s-au construit 3 mici piramide, cu aceeasi structura, destinate reginelor. In anul 2510 BC, faraonul Keops a murit. Dupa 70 zile dupa procesul mumificarii, trupul trebuia inmormantat. Dupa ce a fost bagat in sarcofag si depus intr-o barca solara, dupa bocet si un drum de mare fast, barca ajunge in piramida. Barca este desazamblata, iar sarcofagul trebuia dus in camera funerara.
Drumul in piramida

Drumurile din piramida erau foare stramte si de fapt, erau niste tuneluri si coridoare ridicate printre nivelurile de blocuri de piatra. Preotii impreuna cu muncitorii iau sarcofagul si barca si intra intr-o trapa, la intrarea in Marea Piramida. Dupa ce trec de cele 3 dale de granit (care barau drumul pentru a opri hotii), ei intra in Marea Galerie de 46,7 metri lungime si 2 metri latime. Trec de camera reginei unde se afla o statuie a faronului si ajung in sfarsit in centrul piramidei – camera funerara.
In camera funerara era depus un urias sarcofac de granit rosu. Se afla acolo de 30 ani, inca dinainte sa fie ridicata piramida. Acolo este depus sarcofagul. Barca solara fusese si ea ingropata in tunel, unde avea sa fie descoperita in anul 1982. Era folosita pentru calatoriile din viata de apoi.Camera funerara era prevazuta cu tunele de aeraj, aliniate (una pe partea Nordica, cealalta pe cea Sudica) dupa steaua polara de nord si constelatia lui Orion.
Prin ele, BA si KA ale faraonului Keops se ridicau prin acele tunele, unde se intalneau la exteriorul piramidei si se uneau – faraonul renastea astfel printr-un ritual simbolic asemeni pasarii Phoenix. Muncitorii si preotii, desi riscau sa ramana pe veci acolo datorita dalelor de granit, ei au iesit din mormant prin putul care ducea la camera si prin pasajul coborator, ieseau din Marea piramida, punand la iesire dale.
Langa ei se aflau 5 gropi de de barci solare si un templu unde nu cu multa vreme, se afla trupul faraonului. Dupa Keops, succesorii sai, Kefren si Mikerinos au construit si ei alte 2 piramide, una mai mica ca cealalta, dar construirea lor a dus la completarea complexului de la Giseh.
Inainte de piramide, faraonii erau ingropati in mastaba. Djoser a realizat o piramida-mastaba supraetajata. In 2560 BC.,s-a incercat sa se construiasca o piramida neteda, cu laturile netede, insa unghiul a fost ales gresit si constructia a fost abandonata.Apoi s-a construit Piramida de nord de la Dahshur, prima piramida neteda construita cu precizie. Acolo a fost ingropat Sneferu, tatal lui Keops, cel care a pus la cale construirea a doua piramide in viata sa.
Dupa Keops, Kefren – fratele sau a construit si el o piramida, dar mai mica. La fel a facut si Mikerinos, nepotul, dar care a construit-o ceva mai mica ca al lui Kefren.Kefren a construit ceva mai deosebit – Sfinxul, preluat dupa mitologia greaca si constelatia zodiacala – leul. El a pus muncitorii sa sculpteze aceea mare stanca de langa Marea Piramida, ca sa ia forma unui sfinx.
Sfinxul l-ar reprezenta pe faraonul insusi, sau pe RA, cu chip uman-antropomorf. Initial, fata sfinxului era vopsita in rosu, ochii albi, pupilele negre, practic ca sa para machiat asemeni egitenilor. Nemesul era galben cu dungi albastre. Astazi aceste culori s-au sters. Nasul i-a disparut deoarece in evul mediu,un arab a dorit sa distruga zambetul, deoarece reprezenta o provocare la adresa religiei islamice, insa a distrus din greseala nasul. Practic arabul s-a crezut invingatorul civilizatiei egiptene si ca i-ar fi invins pe zei.
Nici barba nu mai exista,deoarece si ea a cazut si acum s-ar afla la un muzeu britanic. Sfinxul, desi continua sa se degradeze, de peste 4 milenii continua sa pazeasca piramidele asemeni leului ce-si apara prada.
In camera funerara nu s-a gasit decat marele sarcofag de granit si o mica statueta a faraonului, incluzand si barca solara din groapa. Acestea par a fi singurele bunuri ale faraonului ramase pe Pamant. Ce s-a intamplat cu bunurile lui si cu comoara ce trebuia sa se afle?
In anul 860 e.n., arabii au intrat prin efractie in piramida, au riscat bineinteles sa fie ucisi de dale, si n-au gasit nicio comoara si nicio mumie. Sa le fi luat hotii din antichitate? Nici vorba, dalele pareau intacte de mii de ani si nici pasaje de inlaturare a sarcofagului sau a comorii nu prea pareau late. Sa fi ascuns in alta parte comoara, poatein adancul piramidei?
Controverse

Sfinxul ar fi fost construit de un faraon misterios care a domnit intre domnia lui Keops si Kefren.Cercetatorii sustin ca sfinxul nu-l infatiseaza pe Kefren, mai ales dupa aspectul barbii. Altii spun ca ar fi construit de Keops.Sub sfinx s-ar afla manuscrise din Atlantida. Intamplator, aparaturile moderne de ultima tehnologie au descoperit o groapa.
Mai exista o teorie, cum ca Sfinxul ar avea mai mult de 10 000 de ani si ca initial, acesta ar fi avut cap de leu. Cercetatorii britanici sustin ca Sfinxul este mult mai varstnic decat pare, fapt sustinut de eroziunea produsa de ploaie, de stilul arhitectonic diferit de al celorlalte constructii egiptene dar si de descoperirea unui palat scufundat in platoul Giza, a carui varsta se pare ca este aceeasi cu cea a Sfinxului.
Un alt argument adus in discutie este cel al marimii disproportionate a trupului fata de cap, ceea ce a dus la ideea ca monumentul a fost resculptat pentru a-i da chipul unui faraon, existand inca multe dispute in privinta celui reprezentat.Unele datari, desi arata ca piramidele sunt construite de 4000 ani, unii spun ca acestea ar avea o varsta mai inaintata: 6000-8000 ani.
In epoca moderna se credea ca piramidele erau folosite pentru astrologie,iar tunelurile de aeraj ca telescoape.In evul mediu se credea ca piramidele ar fi granarele gigantice ale lui Iosif.Crestinii cred ca piramidele ar fi fost construite de evrei, in timpul exodului lor.
In prezent, piramidele si sfinxul se degradeaza datorita nisipului si a vremii.Inainte avea 147 de metri, iar astazi el masoara 143 metri inaltime. Multi cercetatori cred ca piramidele vor mai rezista cel putin 6000 -10000 ani, urmand apoi sa aiba aspect de munti de piatra. Din pacate sfinxul se degradeaza mai repede ca ele. Pentru univers, ele ar reprezenta simbolul civilizatiei umane.
In anul 1978, un grup de experţi japonezi în construcţii, finanţaţi de o companie de televiziune, au încercat să ridice, cu cele mai moderne mijloace, o replică a Marii Piramide de la Gizeh, o replică de “doar” 18 metri înălţime (cât un bloc cu 6 etaje).Japonezii nu pot fi acuzaţi de lipsă de competenţă, sau de lene, astfel încât eşecul lor lamentabil apare cu atât mai interesant.
Ei au întâmpinat atâtea dificultăţi de natură tehnică şi inginerească, încât au renunţat, înfrânţi.Marea Piramidă de pe platoul din Gizeh are 148, 208 m, este formată prin îmbinarea perfectă a 2.300.000 de blocuri de piatră de câteva tone fiecare, blocurile sunt aşezate la un unghi de 60 de grade faţă de sol. Unghiurile pe care le face baza piramidei pe sol sunt unghiuri drepte, cu o eroare de 3 minute pe grad, colţurile pătratului bazei sunt îndreptate spre cele patru puncte cardinale. Dublul perimetrului bazei dă valoarea unui minut de grad pe meridianul ecuator, înălţimea piramidei înmulţită cu 1 miliard aproximează distanţa medie de la Pământ la Soare.
Perimetrul împărţit la dublul înălţimii dă valoarea pi, greutatea piramidei înmulţită cu o sută de miliarde dă greutatea planetei şi şirul acestor ciudăţenii ar putea continua. În interior se află o serie de galerii pe care istoricii le numesc coridoare şi camere mortuare (fără a putea dovedi acest lucru, de fapt piramida nu conţine nici o mumie). Modul în care au fost făcute galeriile reprezintă o mare enigmă, deoarece nimeni nu poate explica cum se asigura iluminatul în interior.
Celelalte piramide prezintă în interior urme groase de fum, provenite de la torţele care iluminau încăperile în acea vreme. Pe pereţii culoarelor interioare din Marea Piramidă nu există nici un fel de urmă de fum (deşi a fost scotocit peste tot, în speranţa de a găsi urme de fum care ar putea oferi arheologilor posibilitatea de a estima vechimea piramidei pe baza metodei cu radiocarbon).
Cum a fost construită Marea Piramidă? Simplu, răspund arheologii clasici, deşi în perioada respectivă nu erau folosite în Egipt carele cu roţi, sclavii egipteni au tras blocurile de piatră pe buturugi unse cu ulei şi le-au pus la locul lor. O privire mai atentă ne arată că lucrurile nu stau atât de simplu…
Un plan înclinat pe care să poată fi târâte blocuri enorme de piatră ar trebui să aibă cel puţin 6 kilometri, construcţia unei asemenea rampe ar fi trebuit să fie la fel de problematică ca şi construcţia piramidei. Forţa umană nu este suficientă, indiferent de numărul de trăgători, să tragă un bloc de piatră de câteva tone pe un plan înclinat de 20 de grade.
Oricât ar părea de ciudat, marea enigmă a Marii Piramide de la Gizeh abia acum vine. Cine a construit gigantica piramidă (până în secolul XIX a fost cea mai înaltă construcţie din lume)? Evident, toată lumea cunoaşte răspunsul: faraonul egiptean Hufu,care în greacă se traduce prin Keops. De fapt evidenţele nu sunt atât de clare….
Singura referire la Hufu este o micuţă inscripţie scrijelită în interior, care aminteşte de un oarecare Hufu. Acesta putea fi faraonul, putea fi marele preot, sau putea fi pur şi simplu unul din muncitori..De asemenea vechimea piramidei nu se cunoaşte.
Învăţaţii Egiptului antic spuneau că piramida a fost acolo dintotdeauna, prin celebra zicală “omul se teme de Timp, dar Timpul se teme de Marea Piramidă”. Cele două piramide care o străjuiesc, cea a lui Kefren şi a lui Mikerinos nu sunt altceva decât copii nereuşite ale acesteia.
Şi totuşi piramida există, poate fi văzută, pipăită, dar nimeni nu poate spune cu certitudine CUM, DE CINE şi CÂND a fost construită.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply