» » » » » O apă bătrână de cel puțin… 1,5 miliarde de ani (VIDEO)


O echipă de cercetători britanici și canadieni au descoperit în mina Timmins, Ontario, Canada, la o adâncime de 2,4 km o sursă de apă care a fost izolată de orice contact cu exteriorul de mai bine de un miliard de ani.
Cercetătorii si-au îndreptat atenția către niște depozite de sulfiți, din mina Timmins, de unde sunt extrase minereuri care conțin cupru și zinc. Acestea fuseseră deja datate și se știa că au o vechime de circa 2,7 miliarde de ani. Acolo, în mină, la 2,4 km adâncime, ei au descoperit o sursă de apă, complet izolată de mediul exterior.
Pentru a data această apă, cercetătorii au analizat abundența relativă a trei izotopi ai xenonului (Xe124, Xe126 și Xe128) dizolvați în lichid. Această analiză a oferit un indiciu asupra ultimului contact al acestei ape cu atmosfera terestră. Rezultatele obținute au arătat că apa recoltată din mina Timmins a rămas complet izolată de suprafață în urmă cu 1,5 până la 2,6 miliarde de ani.
Astfel, chiar dacă am considera valoarea cea mai mică, apa din mina canadiană este mai ”bătrână” cu sute de milioane de ani față de cea mai ”vârstnică” apă descoperită până acum, care a fost recoltată din Witwatersrand Basin, din Africa de Sud. Rezultatele obținute au fost publicate în ediția din 16 mai a revistei Nature.
Chris Ballentine, geochimist la Universitatea Manchester, unul dintre autorii studiului, explica pentru Nature că ”[rezultatele obținute] prezintă un dublu interes. [Această apă ar putea conține] complexe ecologice izolate din care, putem specula, a apărut cândva viața.” Pentru BBC, Ballentine a intrat în detalii: ”Studiul nostru are consecințe pentru înțelegerea felului în care viața primordială de pe Terra ar fi putut migra în aceste tipuri de medii, fiind astfel protejată de evenimentele cataclismice de la suprafață. Și ca să speculez și mai mult, s-ar putea ca undeva pe Marte, a cărui suprafață a fost cândva favorabilă apariției vieții, apa s-ar fi putut deplasa în adâncime, fiind astfel conservată pentru perioade lungi de timp.”Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply