» » » » Canaris, un amiral de sacrificiu


Amiralul german Wilhelm Franz Canaris (1887-1945) a avut doua uriase etichete pe cartea de vizita a carierei sale: 1. A fost sef al Abwehr-ului (Serviciul secret al Armatei germane) de la venirea lui Hitler la putere, in 1933, si pana in 1945, cu putin timp inainte de terminarea razboiului; 2. A fost una dintre marile personalitati care au activat clandestin impotriva lui Hitler si a regimului sau, fapt pentru care a fost judecat de Curtea martiala si executat in conditii umilitoare, in lagarul de concentrare Flösenburg, la 9 aprilie 1945.

Marea dezamagire de la München

 Lupta amiralului Canaris (nume provenind de la ascendentii sai italieni care se numeau "Canarisi") impotriva politicii militariste si a atrocitatilor lui Hitler a inceput din 1938 si, daca ar fi avut succes, poate ca altul ar fi fost cursul istoriei Europei. Cea mai indrazneata actiune din acea perioada a fost luarea legaturii cu MI6 (Serviciul secret militar britanic), prin politicianul antinazist Ewald von Kleist-Schmenzin, care s-a deplasat clandestin la Londra. In principiu, a fost vorba despre un complot care sa indeparteze guvernul lui Hitler, cu sprijinul britanic, in caz ca Germania invadeaza Cehoslovacia. Ocazia propice rasturnarii lui Hitler era declararea razboiului contra Germaniei naziste de catre Marea Britanie si Franta, aliati militari ai Cehoslovaciei.

 Amiralul Canaris a fost uimit, chiar dezgustat (dupa propriile sale cuvinte) ca s-a produs "Intelegerea de la München" din 30 septembrie 1938. Franta si Marea Britanie (prin E. Daladier si respectiv Neville Chamberlain) au cedat in fata lui Hitler, si acesta a invadat si impartit Cehoslovacia in septembrie 1938. Aceasta atitudine rezervata fata de führer l-a determinat pe Canaris sa amane debarcarea lui Hitler si sa fie mai atent cu aliatii occidentali. Schimbarea prim-ministrului Chamberlain l-a facut pe amiralul german sa ia legatura cu Winston Churchill (noul prim-ministru) in aceleasi scopuri.

 In perioada invaziei Poloniei de catre Germania nazista, Canaris s-a exprimat vehement impotriva atrocitatilor, el insusi vizitand zonele afectate de crime de razboi. In consecinta, amiralul "a intrat sub supraveghere", facandu-si multi dusmani puternici, dintre care cel mai acerb a fost Himmler. Acesta a aflat ca seful Abwehr-ului scapase de la moarte multi evrei, printre care si rabini polonezi. De aceea, amiralul Wilhelm Franz Canaris a fost declarat "Om drept" de catre Yad Vashem Holocaust Memorial. Mai trebuie subliniata si interventia salutara a acestuia pentru a impiedica planul de rapire a Papei Pius al XII-lea si a regelui Vittorio Emanuele al Italiei - informandu-l despre aceasta chiar pe generalul italian Cesare Amè (in iulie 1943, la Venetia).

Caderea

 Amiralul Canaris voise sa organizeze o lovitura de stat impotriva regimului hitlerist imediat dupa dezastrul de la Stalingrad (februarie 1943), cu declararea lui Hitler "bolnav mintal". Himmler ar fi aflat (il suspecta mai de mult) si l-a determinat pe führer sa-l elimine din Abwehr. Ceea ce s-a si intamplat in 1944, cand amiralul a fost arestat la domiciliu. Iar numele sau a aparut in documentele complotului din 20 iulie 1944 si atunci a fost judecat de Curtea martiala. A fost dus la spanzuratoare dezbracat. In ajun, batuse in limbaj morse, in celula, un mesaj prin care explica detinutilor ca a actionat pentru binele Germaniei si ca nu a fost un tradator.
PAUL IOAN


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply