» » » » » Actualitatea arheologica

Sub cenusa. Ultimele sapaturi realizate in situl Joya de Ceren din Salvador au adus un surplus de informatii, unele inedite, legate de viata cotidiana a mayasilor si de practicile lor agricole. Au fost descoperite vase din ceramica, diverse ustensile, case, numeroase urme (resturi) de arbori fructiferi plantati in jurul acestora si resturi de manioc, porumb si malanga (un tubercul care n-a fost niciodata asociat agriculturii mayase) in pamant arat. Excelenta stare de conservare a acestor vestigii a fost posibila datorita stratului de cenusa vulcanica care acoperea totul (eruptia a avut loc in preajma anului 600 d.Ch.). Nu au fost gasite oseminte umane, o confirmare a faptului ca mayasii stiau sa interpreteze preludiul unei eruptii, reusind sa se mobilizeze pentru a se indeparta in timp util de lava, migrand spre locuri sigure.

Tunica "de gheata". In urma incalzirii climei, si ghetarii scandinavi se topesc, eliberand din captivitate diverse obiecte, marturii ale trecerii oamenilor si animalelor prin aceste locuri inca din vremuri preistorice. In urma expeditiilor arheologice din ultimii ani au fost descoperite aproximativ 1600 de obiecte aflate pe marginea unui ghetar din Lendbreen, nu departe de orasul Lom, la o altitudine de 2000 de metri. Cea mai importanta piesa descoperita recent este o tunica tesuta din lana de ied in secolul al III-lea d.Ch. aratand o masa informa infundata in grohotis umed. A fost nevoie de interventii delicate pentru a o preleva si transporta (altfel s-ar fi destramat) in Muzeul norvegian de istorie culturala din Oslo pentru a-i reda forma. Nu inainte de a fi tinuta trei saptamani la o temperatura de 5ºC, dupa care a fost liofilizata (supusa evaporarii in vid la temperaturi foarte scazute). Tunica, avand o inaltime de 1,75 metri, a fost salvata si conservata. Printre relicvele descoperite recent figureaza si o opinca din piele, cu o vechime de 3800 de ani. Cele mai multe, gasite in ghetarii norvegieni, apartin vanatorilor preistorici de reni, animale care se refugiau in zonele inghetate pe timpul verii pentru a scapa de intepaturile de insecte. Pe masura ce ghetarii se topesc, vor aparea cu siguranta noi vestigii.

Necropola galeza. Sapaturile efectuate intr-un sit din apropiere de Troyes (Champagnes) au fost incununate de succes, dupa luni de truda. Este vorba de morminte din secolele al IV-lea si al III-lea i.Ch. in care se aflau ramasitele pamantesti ale unor razboinici si de armele pe care le-au purtat: sabii lungi introduse in teaca ornamentata, lanci din lemn cu varf din fier, armaturi metalice ale scuturilor. In apropiere se aflau si osemintele unor femei care purtau coliere din bronz, podoabe din aliaje (pe baza de bronz), din coral si fibule (agrafe de diverse forme) care se prindeau pe vesminte in zona pieptului.

DORIN MARAN


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply