» » » » Umbrela, din Antichitate pana astazi


A devenit in zilele noastre unul dintre cele mai populare obiecte personale, care, dupa cum vom vedea, are o istorie lunga. Daca acum este doar un obiect banal, in trecut, umbrela nu era accesibila oricui, gasindu-se doar la curtea regilor sau printre accesoriile unor pictori sau ale gheiselor. Contrar asteptarilor, ideea nu a pornit din grija ca oamenii sa fie protejati de ploaie, ci de-a se apara de... razele soarelui. In urma cu aproximativ 4000 de ani, umbrela era prezenta atat in Egiptul Antic, Asia cat si in Grecia Antica. Prima umbrela a fost confectionata din matase si a aparut in China Antica. Tot pe acest taram se pare ca a aparut si prima umbrela impermeabila, care era obtinuta, practic, prin ceruirea si lacuirea umbrelei din hartie.

Cand, unde si de ce a aparut?

Forma nu era cea cunoscuta de noi astazi, ci semana, destul de mult, cu un evantai mare sustinut de un maner inalt. Tot in China, umbrelele erau folosite, spre exemplu, pentru acoperirea carelor de ceremonii si pentru protejarea imparatului cand pleca la vanatoare. Multa vreme umbrela a fost asociata diferitelor clase sociale, fiind, identificata cu regalitatea. Egiptenii aveau insa umbrele confectionate din frunze de palmier sau din pene viu colorate, atasate unui maner lung.
La greci, pe langa faptul ca era nelipsita din accesoriile femeilor de rang inalt, umbrela era utilizata si in numeroase ritualuri religioase desfasurate in cinstea zeului Dionis (zeul vinului si al vitei-de-vie). Intr-un basorelief, din acele vremuri, zeul apare, cu un astfel de obiect in mana. Chiar si preotesele Atenei (zeita intelepciunii in mitologia greaca), in timpul ceremoniilor dedicate acesteia isi acopereau capetele cu umbrele din piele.
Pe la inceputul secolului al XVII-lea, cei care au reinventat acest obiect au fost italienii, numit de ei "umbrellaces", si care avea forma unui adevarat baldachin, cu ajutorul caruia, mai marii oraselor se fereau de... soare. Un secol mai tarziu, umbrela a devenit destul de populara in randul femeilor din nordul Europei, iar scriitorul englez Jonas Hanway, este primul barbat care se afiseaza intreaga viata "insotit" de umbrela. Umbrela a devenit obiect la moda mai intai la greci si apoi la romani.
Primul magazin cu astfel de obiecte a fost deschis in anul 1830 in Londra, se numea "James Smith & Sons" unde se vindeau umbrele confectionate din oase de balena sau stinghii de lemn acoperite cu panza unsa cu grasime pentru a fi impermeabile. Acest magazin exista si astazi exact la aceeasi adresa.

Inventatorul umbrelei cu spite

In secolul al XIX-lea, inventatorii se intreceau, care mai de care, sa aduca imbunatatiri acestui accesoriu. Pe la sfarsitul secolului erau inregistrate chiar si cate 40 de patente anual pentru "subiectul" umbrela. Ce efervescenta, nu-i asa, pentru un obiect simplu, dar necesar! Astfel ca, dupa multe incercari ale inventatorilor, primul care a propus o inovatie semnificata, a fost in 1852, Samuel Fox care drept spite metalice pentru umbrele, a folosit, nimic altceva, decat spitele metalice de la corsete. Au trecut peste 100 de ani pana ce umbrela a devenit telescopica si pliabila, asa cum o cunoastem cu totii.

Umbrela invizibila

Ei bine, inventatorii nu au incetat sa fie preocupati de forma umbrelei, astfel ca, nu cu mult timp in urma, japonezii Je Sung Park si Woo Jung Kwon au proiectat... umbrela invizibila. Umbrela este unica prin faptul ca nu are coronament! Ea foloseste, pare-se, forma aerului care este suflat din partea de sus printr-o conducta pentru a crea o perdea de aer deasupra celui ce o utilizeaza. In functie de cat de mult ploua, se poate controla intensitatea aerului si, in acelasi timp, se poate stabili si volumul de aer al umbrelei si chiar dimensiunea manerului. O umbrela magica, nu-i asa? Pana una alta, insa, noi folosim clasicele umbrele care, daca bate vantul sunt intoarse pe dos.

IOANA FLORIA


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply