» » » » » » Posibilele locatii ale Sfantului Potir!


Membri ai comunitatii stiintifice mondiale sunt intr-o continua cautare, sperand ca intr-o zi, vor afla cu precizie, locul unde sta ascuns de-atata vreme, misteriosul potir. Din acest motiv, si desigur, din multe altele, presupunerile cu privire la existenta Sfantului Graal intr-un loc sau altul, sunt numeroase. Printre acestea amintim Capela Rosslyn (Scotia), Accokeek (SUA), Insula Oak (Canada), Domul Stancii (Ierusalim), Catedrala di San Lorenzo (Italia), ca sa enumeram doar cateva dintre posibilele locatii.

Capela Rosslyn, din Roslin (Scotia)

Una din legendele care inca circula si care a infierbantat curiozitatea unora, spune ca aceasta capela ar ascunde tuneluri si camere ce s-ar duce pana spre dealul din apropiere. Insemne si scrieri ciudate, descoperite pe peretii camerelor si tunelurilor, despre care scriitorul Dan Brown, aminteste in controversata carte "Codul lui DaVinci", stau drept argument in sustinerea ca una din locatiile Sfantului Potir ar fi aceasta. Legenda mai spune ca misteriosul vas s-ar afla sub cel mai mare stalp al capelei, construita in 1456 de cavalerul William Sinclair, sau chiar in cripta familiei Sinclair.

Accokeek (SUA)

Localitatea se afla in statul Maryland (SUA) iar misterul Graalului este foarte prezent chiar si in zilele noastre. Se crede ca pe la 1600, aici ar fi acostat corabia celebrului John Smith, care era insotit de un preot iezuit ce-ar fi detinut o mare parte a comorii adusa de Cavalerii Templieri din Ierusalim in Europa. Legenda tesuta in jurul acestei " vizite", nu spune cum a ajuns potirul in custodia preotului, dar se crede ca a fost ascuns pentru a nu fi vazut de cei din Lumea Noua, care n-ar fi cunoscut puterile lui miraculoase. Chiar daca locul unde ar fi fost ascuns nu se stie, Graalul din Accokeek este cautat cu detectoare de metal, sperand ca intr-o zi se va descoperi minunea.

Insula Oak (Canada)

In 1795, trei pustani care se jucau pe aceasta insula au descoperit o formatiune carstica, numita "Vagauna cu Bani". Faima vagaunii a crescut odata cu trecerea timpului, iar legenda insailata in jurul sau a "uitat" sa aminteasca de cautatorii de comori, vorbind doar despre faptul ca in adancurile acesteia s-ar "odihni" Potirul Sfant. Exista chiar o teorie pusa pe seama unei constructii stranii ce domina insula. Vorbim despre o cruce realizata din bolovani masivi, iar "Vagauna cu Bani" are intrarea prin capatul sudic al crucii, ca si cum ar arata ca in grota este ascuns ceva. Nimic deosebit, daca n-ar fi existat curiosi inarmati cu detectoare de metal ce sustin ca aparatele indica existenta unor mari depozite de metal, ascunse in adancuri. Nimeni nu se avanta sa le caute, deoarece legenda mai spune ca, pana ce Graalul va fi descoperit, mai trebuie sa moara oameni!!! Alta legenda, alt mister...

Catedrala di San Lorenzo (Italia)

Secretele Graalului inconjoara si Catedrala di San Lorenzo din Genova. Aici se crede ca Potirul Sfant n-ar fi fost pierdut, ba mai mult, se sustine ca ramasite din acesta s-ar afla expuse chiar in mijlocul catedralei. Ceea ce se vede insa este un vas din sticla verde despre care, chiar Napoleon Bonaparte credea ca este vas din smarald, asta pana ce, din greseala, l-a spart... Vasul nu a fost supus nici unei testari, necunoscandu-se pana acum vechimea lui, ceea ce duce la speculatii si presupuneri, unele mai nastrusnice ca altele. William of Tyre scria, pe la 1170, ca vasul ar fi fost luat in anul 1101 dintr-o moschee din Cezareea. Dar de ce ar fi Sfantul Potir acest vas adus de nu se stie cine?...

Domul Stancii, Ierusalim

Multe dintre legendele locului povestesc ca Graalul ar fi ascuns intre stanci, in apropiere de locul unde Mantuitorul a fost crucificat. Intregul ansamblu se afla pe varful dealului pe care se gaseste celebrul Dom al Stancii. Sfantul Potir, se spune ca ar fi pretuit nu doar pentru ca Mantuitorul s-ar fi ospatat din el, ci pentru ca ar fi vasul, cupa, tipsia sau potirul aflat la baza crucii in momentul rastignirii, picurand sangele Domnului in el. Legenda mai spune ca a fost dus apoi in Mormantul Sfant de catre unul din apostoli, de Maica Domnului sau Iosif din Arimateea.
Oricare ar fi adevarul, misterul Graalului inca inconjoara lumea si da cautatorilor de comori si dornici de aventura, sperante. Fie ca se afla in Europa, America sau Orient, Potirul Sfant trezeste interesul atat pentru presupusele sale puteri magice cat si pentru valoarea mistica si istorica. Pana ce cercetatorii specializati in istoria Potirului Sfant vor ajunge la un raspuns, taina obiectului sacru ramane nedeslusita.

IOANA FLORIA


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply