» » » » » Iisus putea fi salvat de fiul lui Pilat din Pont!


Dupa descoperirea unui osuar pe care s-ar fi aflat gravat numele lui Iisus, apoi a unor fragmente de papirus in care se pomenea despre sotia Mantuitorului, acum iese la iveala o noua poveste, de data asta intr-un text egiptean. Amanuntele sunt stupefiante. O scriere egipteana, redactata in limba copta, veche de peste 1.200 de ani, a fost recent descifrata si ea a dus la o concluzie bizara, nemaiintalnita pana acum, cel putin in scrierile vechi: Iisus Hristos putea sa-si schimbe infatisarea! De fapt e vorba despre doua descoperiri uimitoare.


Documentul decriptat amintit vorbeste si despre faptul ca Pilat din Pont, guvernatorul roman al Iudeei, si cel care a autorizat in cele din urma, dupa o prima tergiversare, crucificarea lui Iisus, s-ar fi oferit in timpul Ultimei Cine de dinaintea Rastignirii a Mantuitorului sa-i salveze viata, sacrificandu-si propriul fiu in locul lui Iisus! Pilat catre Iisus: "atunci bine, a venit noaptea, ridica-te si pleaca, si cand dimineata va sosi si ei ma vor acuza din cuza ta, le voi da singurul meu fiu pentru ca i sa-l omoare in locul tau". Asta scrie situl Live Science si povestea devine chiar tulburatoare. Tulburatoare pentru ca intra in paradigma celebrei intrebari existentiale "Ce ar fi fost daca...". Cu alte cuvinte, ce ar fi fost daca acest lucru s-ar fi petrecut, adica daca Pilat si-ar fi crucificat fiul in locul Mantuitorului?

Tulburatoare pentru ca daca s-ar fi intamplat asa ceva, si Mantuitorul ar fi fost salvat, tot esafodajul pe care s-a ridicat religia si apoi Biserica crestina n-ar mai fi existat! Este cunoscut faptul ca in afara de cele patru Evanghelii considerate sfinte au mai existat vreo alte 30 de Evanghelii considerate de Biserica apocrife. Si in acestea exista o multime de povesti despre Pilat, despre Iisus sau despre Maria (din Magdala) Magdalena, dar o oferta a lui Pilat pentru sacrificarea pe cruce a propriului fiu nu mai este intalnita, dupa cum a declarat profesorul Roelof van den Broek, de la Universitatea din Utrecht, Olanda.
Si revelatiile documentului nu se opresc aici. Un moment deosebit in Evangheliile oficiale este scena sarutului lui Iuda. Numai ca o noutate a textului egiptean consta in faptul ca el stia ca Mantuitorul are capacitatea de a-si schimba infatisarea! In fine, in documentul recent descifrat se mai specifica un amanunt care ar da peste cap Biserica crestina si ar ruina cronologia Sarbatorii Pastelui: e vorba de ziua arestarii lui Iisus care nu a fost cea de joi, ci una de marti! "Ultima Cina cu apostolii si arestarea lui Iisus, a avut loc marti pe cand in Evangheliile canonice aceste lcururi se petrec joi seara", spune van den Broek. Unde au fost descoperite aceste texte tulburatoare? Este vorba despre copii ale textului original egiptean gasite in doua manuscrise aflate, unul la Muzeul si biblioteca Morgan din New York, dupa care s-a si facut descifrarea si traducerea, si altul la Muzeul Universitatii Pennsylvania (SUA), care in cea mai mare parte este ilizibil.

Iisus a devenit incorporal!

Au fost publicate si cateva mostre din descifrarea si traducerea textului epiptean. Dupa analiza acestora se poate banui ca fac parte dintr-o Evanghelie apocrifa, din acelea care au fost respinse de Biserica, dar deocamdata nu se poate spune cu precizie din care anume fac parte. Acest lucru s-ar fi intamplat dupa o cina pregatita insa nu de Discipoli, ci de Pilat insusi! Apare in text: "Fara alte formalitati, Pilat a pregatit o masa si a mancat cu Iisus, in a cincea zi a saptamanii. Iar Iisus l-a binecuvantat pe Pilat si intreaga lui casa". Interpretat altfel, este vorba despre umanizarea lui Pilat, dar si a lui Iisus. Umanizare care continua in textul egiptean prin alte cuvinte ale lui Iisus: "Oh, Pilat, ai fost considerat demn de a avea un mare har deoarece ai dovedit un mare caracter pentru mine".

Exprimari care par a fi rodul unui scriitor contemporan cu noi, care doreste sa rastoarne toate intelesurile transmise de cele patru Evenghelii oficiale, transformandu-l pe Pilat intr-un sfant! Textul egiptean mai noteaza: "Pilat, apoi, s-a uitat la Iisus si el a devenit incorporal: Pilat nu l-a mai vazut pentru o lunga perioada de timp", desi se mai spune ca Pilat si sotia sa au avut, amandoi, viziuni, cum ca un vultur (reprezentandu-l pe Iisus) era ucis. Cu toate acestea, cuvintele nu sunt rodul fanteziei unui scriitor contemporan, faptul ca Pilat este umanizat reprezinta mai degraba mentalitatea bisericilor copta si etiopiana care-l priveau pe Pilat din Pont ca pe un adevarat sfant. Cu totul altfel este vazut guvernatorul Iudeei in Evangheliile canonice, dar si apostolul Iuda care are o pecete rusinoasa: Iuda il tradeaza pe Iisus in schimbul unei pungi cu 30 de arginti, folosindu-se de sarut drept marca de identificare a lui Iisus, facand astfel posibila arestarea lui. In textul egiptean, cuvintele sunt altele: "Atunci iudeii i-au zis lui Iuda: cum il vom aresta pe el (Iisus), pentru ca el nu are o singura infatisare, el si-o schimba. Uneori el este rumen, uneori este alb, uneori este rosu, uneori are culoarea graului, uneori este palid ca ascetii, uneori este tanar, uneori este batran".

In aceste conditii, gestul lui Iuda, sarutul de identificare, pare superfluu si el pare mai degraba un truc salvator decat o tradare. Punand mari probleme de autenticitate, textul original se spune ca s-ar fi aflat in urma cu 1.200 de ani in biblioteca Manastirii Sf. Mihai din Hamuli, in partea de vest a orasului Faiyum, in desertul egiptean. El ar fi fost un dar de la "parintele Pavel" care l-ar fi oferit "prin eforturi proprii". Problema proasta, pentru identificarea in sine, este ca aceasta manastire si-a incetat existenta undeva pe la inceputul secolului al X-lea. De atunci, textul a fost considerat disparut mai bine de zece secole, pana in anul 1910, cand a fost descoperit de o persoana care, un an mai tarziu, in decembrie 1911, i l-a vandut bancherului J. P. Morgan. Colectiile acestuia au fost donate mai tarziu Muzeului si bibliotecii Morgan din New York. Aceasta ar fi pe scurt istoria unui manuscris stravechi egiptean care dezvaluie lucruri incredibile necunoscute pana acum. Povesti reale sau inchipuiri?

"Descoperirea din text nu inseamna ca aceste evenimente au avut loc, ci mai degraba faptul ca unii oameni care traiau in acel timp par sa fi crezut in ele", spunea profesorul Roelof van den Broek.

GEORGE CUSNARENCU


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply