Sonda spaţială Voyager 1, lansată în anul 1977 şi care călătoreşte fără încetare de atunci, este, în prezent, cel mai îndepărtat vehicul, realizat de om, față de Terra. Obiectivul său primordial este pătrunderea în spaţiul interstelar, acolo unde niciun obiect realizat de om n-a mai ajuns până acum. Astfel, în itinerariul său spre granițele Sistemului Solar, sonda a ajuns într-o regiune aflată la mai mult de 17 miliarde de kilometri distanţă faţă de Soare, despre care astronomii nu ştiau absolut nimic.
Semnalele venite de la Voyager 1 în vara acestui an au venit să întărească faptul că vehiculul a ajuns într-o regiune unde efectele spaţiului interstelar se fac simțite, cercetătorii susținând că acesta ar putea fi ultimul strat amplasat între lumea noastră şi spaţiul interstelar. Această explicație este dată de cantitatea de radiaţie cosmică provenită din exteriorul Sistemului Solar, care a crescut foarte mult, în timp ce nivelul particulelor cu energie joasă, care provine din interiorul Sistemului Solar, a scăzut dintr-odată. Având în vedere că nu s-au înregistrat schimbări ale direcţiei liniilor de câmp magnetic, cei de la NASA consideră că sonda spațială nu a trecut deocamdată „dincolo”. Cum era şi firesc, în urma acestor descoperiri, această regiune nouă a primit un nume sugestiv: autostrada magnetică.
Specialiștii de la NASA estimează că Voyager 1 mai are circa doi-trei ani de mers până să treacă dincolo de granițele Sistemului Solar. Trebuie subliniat faptul că această „zonă de demarcație” nu este reprezentată de o linie definită, clară, ci de o zonă difuză, cu o lățime care nu poate fi precizată, iar dincolo de această graniță nu mai pot fi simțite efectele Soarelui, ci doar cele ale spaţiului interstelar.
Foto: NASA
http://www.terramagazin.ro/index.php/2012/12/autostrada-catre-infinitul-cosmic/
Niciun comentariu: