» » » EXPOZITIA SECRETELE VATICANULUI




Documentele, ţinute departe de publicul larg până acum, sunt expuse cu ocazia aniversării celor 400 de ani de existenţă a Arhivelor Secrete şi vor putea fi văzute la Muzeul Capitolin din Roma până în septembrie.
Documente expuse datează din secolul 8 şi până în secolul 20 şi sunt stocate pe 85 kilometri de rafturi. O parte din colectie este deschisă pentru cercetători, la cerere.
Întocmite de Papa Paul al V-în 1612, arhivele conţin toate faptele şi documentele referitoare la conducere şi Biserică.
Desi ele sunt cunoscute ca “secrete”, traducerea este din limba latină “secretum”, însemnând “privat” şi se referă la faptul că ele sunt proprietatea Papei.
Iată care sunt unele dintre cele mai controversate documente:
Scrisoarea Reginei Maria a Scoţiei
Maria Stuart, o importantă susţinătoare a cauzei catolice în Marea Britanie, a scris o scrisoare în limba franceză Papei Sixt al V-lea de la Castelul Fotheringay din Northamptonshire, în noiembrei 1586. Ea mărturisea credinţa în Biserica Romano-Catolică şi batjocorea minciunile spuse împotriva sa de duşmanii săi din Anglia. Scrisoarea a fost scrisă cu câteva săptămâni înainte ca aceasta să fie executată pentru presupusa implicare într-un complot care punea la cale asasinarea Reginei Elisabeta I a Angliei. Maria susţinea că tribunalul care a condamnat-o la moarte era ilegal şi eretic.
Documentele de la procesele Cavalerilor Templieri
Documentele oficiale de la procesul Cavalerilor Templieri, scrise pe pergamente îngălbenite de vreme cu cerneală neagră, dezvăluie detalii de la procesele din secolul XIV în care membrii Ordinului Templierilor erau acuzaţi de erezie. Acest ordin călugăresc militar creştin a fost persecutat de Regele Filip al IV-lea al Franţei (supranumit “cel Frumos”) din cauza puterii şi influenţei tot mai mari a membrilor săi şi a bogăţiei acestora. Papa Clement al V-lea a început investigaţiile şi, torturaţi de inchizitori, mulţi cavaleri au mărturisit că se fac vinovaţi de blasfemii şi erezie.
O scrisoare de la un trib de amerindieni
Unul dintre cele mai interesante documente expuse, este, afirmă The Christian Science Monitor, este o scrisoare scrisă pe scoarţă de copac în 1887 de tribul Ojibwe din Grassy Lake, Ontario, pentru Papa Leon XIII. Pitoreasca scrisoare este adresată “Marelui Maestru al Rugăciunii, cel care ţine locul lui Iisus” şi este datată în mai “când este multă iarbă şi e luna florilor” şi indienii nu doreau decât să îi mulţumească Papei pentru că trimisese un episcop în zonă.
O cererea de anulare a căsătoriei lui Henric al VIII-lea
Unul dintre cele mai spectaculoase documente este o scrisoare scrisă pe un pergament împodobită cu mai mult de 80 de sigilii roşii şi în care colegii britanici ai Papei cereau anularea căsătoriei lui Henric al VIII-lea cu Caterina de Aragon. Refuzul papei a dus la naşterea Bisericii Anglicane, care a şi acordat anularea.
Documentele de la procesul de erezie al lui Galileo Galilei
Expoziţia va prezenta şi documente oficiale de la procesul în care Galileo Galilei a fost acuzat de erezie în secolul XVII pentru că susţinea că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Unul dintre documente poartă semnătura astronomului care a fost acuzat de Inchiziţia Catolică de erezie şi a scăpat de arderea pe rug pentru că a recunoscut, împotriva convingerilor sale, că a greşit. Biserica Romano Catolică a recunoscut abia în 1992 că a greşit condamnând viziunea lui Galileo Galilei.
Scrisoarea scrisă pe mătase a unei Împărătese chineze convertită la creştinism
Scrisoarea Împărătesei Elena, cunoscută mai bine sub numele de Dowager Wang, a fost trimisă după ce aceasta fusese convertită la creştinism de preoţi iezuiţi. Ea a ales să adopte numele de Elena şi i-a pus fiului său adoptiv, Yongli, numele de Constantin.
Scrisoare, scrisă pe mătase şi adresată Papei Inocenţiu al X-lea, purta semnul unui dragon negru pe tubul de bambus în care era introdusă şi avea un sigiliu roşu imperial.
http://piatza.net/expozitia-secretele-vaticanului/

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply