» » » Garibaldi - erou pe doua continente

 Cea mai remarcabila figura a revolutionarilor italieni din secolul al XIX-lea, Giuseppe Garibaldi a fost intreaga viata un luptator pentru libertatile sociale. De aceea, in timpul primului sau exil fortat, el a activat si in cadrul revoltelor sociale din Brazilia si Uruaguai, iar ulterior a revenit in tara pentru a sprijini unificarea Italiei. De aceea, Garibaldi are doua porecle foarte onorante: "Erou pe doua continente" si "Parinte al Patriei-mama". El nu si-a dorit functii de conducere, dar a organizat si condus armate alaturi de marii patrioti ai Italiei.

"Italia unita si capitala la Roma"

Acesta a fost visul zbuciumatei vieti a lui Garibaldi (1807-1882), aspiratie indeplinita dupa inclestari multiple pe tot teritoriul italian, in perioada dintre 1834 (Miscarea Carbonarilor contra austriecilor) si pana la 1871, cand Roma a fost declarata capitala Regatului Italiei (fostele capitale fiind Torino-Piemont si Florenta-Toscana). Nascut la Nisa, Garibaldi adera din tinerete la organizatia secreta "Tanara Italie" condusa de Mazzini, avand drept scopuri unificarea tarii si reformele sociale. Acestea vor fi si dezideratele care-l vor face pe Garibaldi sa fie o perioada republican, apoi sa-l sprijine pe regele Victor Emanuel al II-lea (regatul Sadinia-Piemont) sa unifice tara prin anexarea Regatului celor Doua Sicilii (Sicilia si Napoli). De altfel, teritoriul Italiei era impartit in mai multe formatiuni statale, printre care o parte importanta ocupau Stalele Papale cu capitala la Roma. De aceea, "Risorgimento" (Unificarea sau Renasterea) a fost un proces foarte complicat si indelungat contra Imperiilor Austriac si Habsburgic, cat si impotriva Frantei lui Napoleon al III-lea, sustinatorul papei si al Romei.

In acest complex proces de eliberare a tarii (cu trei razboaie de eliberare si multe procese revolutionare locale), Garibaldi a fost foarte activ dupa intoarcerea din America de Sud, in 1848. El participa la primul asediu al Romei (1849), dar este invins si pleaca in al doilea exil in SUA. Are numeroase activitati in marina comerciala, dar se intoarce in 1854 si se stabileste in insula Caprera (la nord de Sardinia). Intra in razboiul contra austriecilor (1859, brigada "Vanatorii Alpilor"). Apoi cucereste Sicilia si Napoli (1860), in fruntea "Celor O Mie de Camasi Rosii") si, prin unirea dintre regatele Piemont-Sardinia cu Cele Doua Sicilii, se naste Regatul Italiei Unite, cu regele Victor Emanuel al II-lea in frunte (la 17 martie 1861). Visul lui Garibaldi mai avea doua tinte: Roma si Venetia. El isi va vedea aspiratiile desavarsite dupa ce Napoleon al III-lea este invins de prusacii lui Bismarck (Sedan, 1870). Roma este cucerita (20 septembrie 1870), Statele Papale dispar si papa se retrage "prizonier" la Vatican. Garibaldi este ales in Parlamentul Italiei in acelasi an.

Personaj legendar

Garibaldi a murit la 75 de ani (1882) privind marea. A vrut sa fie incinerat, dar a fost inmormantat crestineste. Atitudinea sa anticlericala a trezit dubii asupra credintei sale, dar el a sustinut ca "il admira pe Iisus pentru ca a luptat contra sclaviei". A fost un francmason activ si a devenit Mare Maestru al Marii Loje Orientale a Italiei. Si ambitia sa de a desfiinta Statele Papale a reusit. In replica, Vaticanul a reorientat statuia sa ecvestra de pe Colina Janiculum (dupa 1929) pentru a nu mai privi catre Sfantul Scaun.

PAUL IOAN

REVISTA MAGAZIN

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply