» » » De unde vin OZN-urile?

 Ufologul Stanton Friedman este convins ca vizitatorii nepamanteni ar putea veni de pe planete aflate in preajma stelelor din zona noastra cereasca. In ultimii ani astronomii au descoperit ca foarte multe dintre aceste stele au in jurul lor planete asemanatoare Pamantului. Asa cum scrie Friedman, sunt "circa 1000 de stele in vecinatatea noastra galactica, adica in regiunea aflata la cel mult 54 ani-lumina de Pamant... Conform unui studiu excelent efectuat de... 46 dintre aceste stele sunt foarte asemanatoare Soarelui nostru...". Intre acestea unele sunt chiar si cu un miliard de ani mai batrane decat Soarele.

In Spatiul Cosmic exista deci, foarte probabil, civilizatii mult mai vechi decat civilizatia noastra. Friedman subliniaza ca ele puteau realiza demult calatorii interstelare, in care "puteau sa exploreze si Sistemul nostru Solar. Uneori actionam de parca nimeni nu ar putea fi mai avansat decat noi, pamantenii cei destepti - o aroganta tipica pentru o societate primitiva, a carei principala activitate este razboiul intertribal".

Pe unde ar putea veni extraterestrii

Friedman crede chiar ca o parte din vizitatorii extraterestri vin de langa perechea de stele Zeta 1 si Zeta 2 Reticuli, din constelatia Reticuli, aflata la numai 39 de ani-lumina de noi. Ambele sunt stele de tipul Soarelui nostru, distanta dintre ele fiind de numai 1/8 ani-lumina, de 35 de ori mai mica decat este Soarele de cel mai apropiat vecin stelar.

Un motiv pentru care Friedman a ajuns la aceasta presupunere tine de cunoscutul caz de rapire OZN a familiei Betty si Barney Hill. Dupa cum se stie, pe 19 septembrie 1961 cei doi se intorceau cu masina dintr-o vacanta petrecuta in Quebec (Canada), catre locuinta lor din Portsmouth (New Hampshire - SUA). Ei sperau sa ajunga acasa pe la 2.30 sau 3.00. Dar o lumina a inceput sa-i urmareasca, la un moment dat, au auzit o serie de sunete si i-a cuprins un somn cumplit. Si-au revenit cu aproape 60 de mile mai la sud. Niciunul dintre ei nu-si aducea aminte ce s-a intamplat intre timp. Cand au ajuns in sfarsit acasa, in Portsmouth, mijeau deja zorile. Ceasul din casa arata ora cinci. Unde s-au pierdut cel putin doua ore?

In lunile care au urmat, starea sanatatii amandurora s-a inrautatit. Mai ales Barney suferea de anxietate extrema, insomnie, cosmaruri. La un moment dat a avut o criza grava de ulcer. Drept urmare s-au adresat dr. Benjamin Simon, un cunoscut neuropsihiatru din Boston, care devenise renumit dupa succesele sale in tratarea unor sechele psihice militare, utilizand regresia hipnotica. Sedintele de regresie au fost efectuate separat, cu fiecare membru al familiei Hill; dialogurile au fost intregistrate pe banda, iar la capatul fiecarei sedinte cel in cauza primea sugestia sa uite tot ce a declarat. In felul acesta, cei doi nu s-au putut influenta reciproc. Sedintele au scos la iveala o rapire OZN, iar marturiile au coincis in cele mai multe detalii.

Intre altele, Betty Hill isi amintea ca pe nava vizitata i s-a aratat o schema cu niste linii care uneau stele, pe care, asa cum i s-a lasat sa inteleaga, le vizitau cu regularitate cei care au rapit-o. Betty a fost in stare ulterior sa reproduca, sub hipnoza, pozitia a cincisprezece stele din aceasta schema, pe un desen care a fost inclus si intr-o carte publicata in 1966, care descria incidentul.

Cartea si harta stelara au trezit interesul invatatoarei Marjorie Fish, astronom amator. Ea a presupus ca una dintre stele trebuie sa fi fost soarele nostru, drept pentru care a construit, conform unui proaspat catalog din 1969, un model tridimensional al stelelor aflate in apropierea noastra, model pe care l-a privit apoi din toate unghiurile posibile. Cea mai buna potrivire a obtinut-o daca stelele principale din schema reprodusa de Betty Hill erau cele doua Zeta Reticuli. Marjorie Fish a trimis opinia ei unei reviste populare de astronomie, dand nastere, in 1974 si 1975 la o vie dezbatere. Pe langa multi contestatari, ea a avut si sustinatori, care afirmau ca, judecand statistic, era putin probabila o alta varianta. Friedman a fost atras de aceasta ipoteza, mai ales ca stelele Zeta 1 si Zeta 2 Reticuli sunt cu circa un miliard de ani mai batrane decat Soarele... El si-a spus, pe buna dreptate, ca o civilizatie care a avut un start cu un miliard de ani inaintea noastra cunoaste fara indoiala lucruri pe care noi nici nu le putem visa.

De ce ne-ar vizita extraterestrii

Oamenii l-au intrebat adesea pe Friedman ce anume ar putea cauta vizitatorii cosmici la noi. Raspunsul fizicianului a fost ca Pamantul are cateva proprietati unice: este planeta cea mai densa din Sistemul Solar, unica acoperita in cea mai mare parte de apa, singura care are o concentratie mare de oxigen in atmosfera. Pe Pamant se gasesc metale grele (uraniu, aur, wolfram, osmiu, reniu, platina, titan, zirconiu, iridiu etc.) care pot fi esentiale pentru o tehnologie avansata. Dar extraterestrii pot fi interesati, chiar mai mult, de marea diversitate de animale si plante, ca si de combinatiile organice cu proprietati extrem de variate. Ar mai putea fi atrasi de studiul evolutiei unei societati primitive si poate chiar de turism.

Interesanta si probabil destul de rara este si asocierea Pamant - Luna. Satelitul nostru natural este relativ mare, iar faptul ca isi arata mereu aceeasi fata spre noi, ar putea permite unor potentiali vizitatori sa foloseasca fata invizibila pentru comunicatii, sau baze permanente, pe care pamantenii sa nu le observe.

Vorbind despre vizitatori, Friedman scrie: "par sa aiba toti o uriasa nava-baza, purtatoare de nave spatiale, echivalente cu portavioanele noastre. Modulele care efectueaza incursiunile pe Pamant si care au fost vazute aterizand peste tot prin lume (...) par sa fie mult mai manevrabile, mai rapide si mai silentioase decat aparatele noastre de zbor prin atmosfera. In acelasi timp, toate au aparent capacitatea de a disparea brusc dintr-un loc. Nu stim daca exista in sectorul nostru vreo federatie galactica sau daca suntem cumva in atentia unui grup de civilizatii care sunt dispuse sa ne coopteze, sa ne distruga sau sa ne scoata la mezat cu planeta cu tot".

Pamantul ar putea fi, dupa parerea lui Friedman, "unica planeta din regiunea noastra aflata in acest stadiu de dezvoltare intermediar, intre capacitatea de a ne face praf lumea noastra si capacitatea de a ne raspandi propria versiune de haos si in alte parti". Razboaiele mondiale, detonarea armelor nucleare, radarele foarte puternice, dar mai ales primele nave cosmice pamantene au fost semne ca pamantenii ar putea deveni o serioasa amenintare la adresa vecinatatii noastre cosmice. Dupa Friedman nu este intamplator ca incidentul Roswell s-a produs in 1947 in sud-estul statului New Mexico, foarte aproape de White Sands, locul testarii primei bombe nucleare si a rachetelor V-2, si langa acea baza aeriana in care era gazduita unitatea care lansase cele doua bombe nucleare asupra Japoniei si care, la sfarsitul anilor patruzeci, era singura unitate cu bombardiere nucleare din lume. Tot aici se gaseau si cele mai puternice radare.

Unii se mai intreaba ca, daca OZN-urile sunt nave ale unor nepamanteni, de ce oare acestia nu coboara sa ne salute? "De ce nu vin oficial, la Casa Alba?". Friedman crede ca prin cele discutate mai inainte s-a dat deja un raspuns satisfacator la aceasta intrebare; totusi el adauga ca "o federatie galactica nu ar accepta decat reprezentanti planetari". Dar "exista oare cineva in masura sa vorbeasca in numele Pamantului?" Presedintele Statelor Unite n-ar accepta sa nu fie el acela, desi de fapt nu reprezinta decat 300 de milioane de pamanteni. Rezulta implicit, ca, intre multe altele, inaintea oricarui contact oficial, ar trebui sa ne rezolvam conflictele dintre noi si sa vorbim, tot Pamantul, o aceeasi limba.

Criticand scriitorii de SF, in particular pe Isaac Asimov, care spunea ca OZN-urile n-au cum sa fie nave extraterestre, deoarece nu iau legatura cu noi, Friedman argumenteaza ca "de obicei negocierile se poarta intre grupuri care au aproximativ aceeasi putere. Dar ei vin si pleaca dupa bunul plac, desi uneori se pare ca distrug avioanele care le deranjeaza prea mult (...) Nu suntem egalii lor. Niciun vizitator avansat nu ar avea incredere sa-si dea tehnologia pe mana pamantenilor, mai ales daca aceasta poate fi folosita impotriva lui".

O alta intrebare pe care Friedman a primit-o adesea era ca daca civilizatiile nepamantene sunt atat de avansate, cum de este posibil ca vehiculele lor sa se prabuseasca, asa cum se pare ca s-a intamplat la Roswell, Kecksburg, Varginha, sau in alte cazuri? Raspunsul pe care Friedman il dadea de obicei la aceasta intrebare este ca, desigur, e un nonsens ca o nava venita de la o distanta de multi ani-lumina sa se prabuseasca pe Pamant. Dar sunt si vehicule mici care ar putea veni de pe fata invizibila a Lunii, din centura de asteroizi, poate de pe Marte, sau de la vreo "baza de aprovizionare" din apropiere. Ceea ce s-a prabusit la Roswell si in campiile San Agustin era o nava de mici dimensiuni, in niciun caz una interstelara. Cauza prabusirii putea fi un fenomen neasteptat, de pilda furtuna, grindina, un trasnet, poate interferenta radarului cu sistemul de ghidaj, poate o racheta militara lansata etc. De altfel, Friedman este convins ca si nepamantenii pot comite erori si pot intalni situatii neprevazute.

O intrebare mai aparte, care i s-a pus in mai multe randuri lui Friedman a fost ca, de ce n-ar incerca guvernul sa-l elimine, avand in vedere ca pericliteaza secretele si opiniile oficiale, prin analizele sale care dovedesc realitatea vizitelor extraterestre. Raspunsul lui Friedman a fost ca el a cautat sa fie foarte atent cu ceea ce a spus si n-a incercat sa forteze pe nimeni sa divulge secrete. Dar dincolo de aceasta, poate ca ceea ce face el este exact ceea ce vor si guvernantii, anume pregatirea marelui public pentru momentul in care marele secret va fi dezvaluit. N-a incercat sa se ascunda niciodata, considerand ca "n-ar putea trai uitandu-se tot timpul peste umar". Unii chiar au sugerat ca este prea cunoscut iar o moarte subita ar trezi suspiciuni...

DAN D. FARCAS

REVISTA MAGAZIN

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply