Rareori când rostim cuvântul ‘antic’ ne gândim la altceva decât toga, gladiator, car de luptã sau ceva similar. Nu ne gândim la aruncãtoare de flãcãri, chirurgie ocularã sau alte invenţii pe care le considerãm moderne. Iatã 10 lucruri de care anticii dispuneau şi pe care tindem sã le atribuim epocii moderne..
Cosmeticele
În Roma anticã femeia se folosea de compuşi metalici pentru a-şi modifica culoarea facialã. Oxizii de staniu sau plumb serveau drept agenţi de pãlire a feţei, arsenicul (deşi se ştia cã este otrãvitor) drept fard de obraz şi cãrbunele creion de ochi. Romanii sunt de asemenea primii care folosesc oglinzile de buzunar…
Contorul de parcurs
Deşi la început utilizat eficient de cãtre greci la mãsurãtorile dintre oraşe, romanii au inventat un contor foarte simplu în forma unei cãruţe cu roţi de diametrul 4 picioare. De fiecare data când acestea fãceau o rotaţie completã, un bolţ i-ar aplica unei roţi dinţate o crestãturã din cei 400 de dinţi. De fiecare data când se întorcea roata dinţatã, cãruţa strãbãtea o milã romanã (~1400 metri)
Aruncãtorul de flãcãri
Bizantinii au întrebuinţat prima data aruncãtorul de flãcãri ca dispozitiv naval, de obicei pentru a a da foc capelajului şi pânzelor corabiei inamice. Deşi dispozitivele manuale erau greu de manevrat şi periculoase, cele navale erau mult mai eficiente. Având la bazã conceptul de pompã cu sifon, flãcãrile erau pompate şi se împingea lichidul inflamabil din rezervor, fortându-l sã treacã printr-o flacãrã, aprinzând sprayul pânã la un nivel de baraj letal de foc.
Medicamentele
Existã multe dovezi arheologice şi istorice care susţin ideea cã anticii beneficiau de proceduri medicale şi medicamente complexe. Mierea era folositã ca antiseptic principal, caprifoiul pentru inflamarea splinei, pãrul de cal pentru copci, acele subţiri pentru chirurgia reparatorie a cataractei sau viermii pentru curãţarea rãnilor. Majoritatea procedurilor medicale nu s-au schimbat fundamental de mii de ani. Abcesul este încã dechis, drenat şi curãţat, osul este încã pus la loc, dintele încã se mai scoate, deşi medicaţia a evoluat.
Armele biologice
O datã cu sporirea cunoaşterii medicale s-a înregistrat şi un progres, cu consecinţe negative, în ingineria producerii de arme biologice. În Evul Mediu, asaltul asupra armatei inamice presupunea şi asediul unei cetãţi cu catapulte şi maşini de rãzboi care azvârleau carcase de animale. Şi mai demult, existã dovezi cum cã prizonierii bolnavi de ciumã erau azvârliţi în râurile care treceau prin oraşe, distrugând alimentarea cu apã şi demoralizând forţele defensive.
Piscinele încãlzite
Termele lui Caracalla reprezintã unul din cele mai mari complexe balneare din perioada anticã. Termele dispuneau de camere şi bãi încãlzite sau rãcite, o salã de sport şi o garderobã. O reţea ingenioasã de camere subterane şi tuneluri, combinate cu furnale amenajate pe lângã parcele creau particularitãţile termale deosebite de care se serveau patricienii.
Sistemul poştal
Sistemele poştale antice erau folosite fie pentru afaceri oficiale ale statului, fie de armatã, fiind adesea cel mai rapid mijloc de informare disponibil.
Betonul
Romanii sunt creditaţi cu inventarea betonului modern ca material de construcţie, material complet revoluţionar în vremea aceea. Era uşor, extreme de rezistent şi foarte maleabil in stare lichida. Componentele de bazã ale betonului nu s-au schimbat de mii de ani şi în multe privinţe betonul roman era calitativ superior celui modern.
Calculatorul astronomic
Cel mai precoce exemplu de calculator mecanic folosit pentru calcule astronomice este mecanismul Antikythera. Roţile sale calculau poziţia soarelui, lunii şi altor obiecte astronomice. Complexitatea sa rivalizeazã cu cea a unor produse mult mai târzii, de secol 17. Antikythera a fost creat undeva între 150 şi 100 a.Hr.
Sticlãria
Cea mai vremelnicã producţie de sticlã o avem în Mesopotamia. Utilizãrile sale se rãspândesc şi se rafineazã sub influenţa egiptenilor, grecilor şi romanilor.
Sursa: listverse.com
Niciun comentariu: