» » Statuile lumii – arta, grandoare si frumusete


 Exista locuri în lume devenite celebre nu numai prin traditiile, istoria si cultura de care se bucura ci si prin statuile lor, adevarate opere de arta. Pe cele mai înalte si mai impresionante le vom prezenta în rândurile urmatoare. Statuia Ushitu Amida Buddha din orasul Chuchura, provincia Ibaraki din Japonia este considerata a fi cea mai înalta din lume. Construita în anul 1995, cu o înaltime de 120 m, aceasta are prevazut un lift cu care turistii pot urca pâna la înaltimea de 85 m unde exista o platforma si de unde poate fi admirata, în toata splendoarea ei, întreaga priveliste. Trebuie spus, pentru a va da seama cât de impresionanta este aceasta opera de arta, ca degetele de la mâna masoara, fiecare, câte sapte metri lungime.
Statuia budista Guanyin, Sanya, din China se afla în cea mai mica provincie a Chinei, numita Hainan, pe coasta de vest a tarii. Este amplasata în parcul Yalong Wan situat pe o plaja la 7,5 km distanta sud-est de Sanya City. Înaltimea acestei statui este de 108 m iar constructia a fost finalizata în 2005.
Pe locul trei ca înaltime se afla Statuia Huangdi si Yandi, din provincia Henan, tot în China, cu o înaltime de 103 metri, fiind construita pe malurile fluviului Galben în onoarea împaratilor Shi Huangdi si Yandi. Ansamblul monumental a necesitat 20 ani de munca pentru a fi încheiate lucrarile si simbolizeaza întoarcerea tarii la vechile traditii.
Cu o înaltime de 102 metri, Statuia Tara mama din Kiev, Ucraina, ocupa locul patru în lume. A fost ridicata în memoria victimelor celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dominând peste întreaga regiune.
Una dintre cele mai înalte sculpturi în aer liber din lume, situata pe malul râului Moscova este Statuia lui Petru cel Mare. Ea masoara 96 metri înaltime, este impunatoare, grandioasa si uimitoare dând Moscovei o prestanta deosebita.
Am ajuns, iata si în Statele Unite, unde Statuia Libertatii, din portul orasului New York, domina parca Universul, din 17 iunie 1885. Are înaltimea de 93 metri si este considerata un simbol de bun venit pentru toti cei care ajung pe aceste locuri. Statuia a reprezentat un cadou din partea Frantei pentru Statele Unite, ca semn al prieteniei dintre cele doua natiuni. Statuia Libertatii a devenit un mit pentru americani.
La Volvograd, pe Mamayev Kurgan, exisa o lucrare monumentala numita Statuia „Mama Rusie” ce comemoreaza batalia de la Stalingrad si a fost ridicata în 1967. Are înaltimea de 82 metri (dar daca e masurata din vârful sabiei pâna la piedestal, masoara 85 m), greutatea de 7900 tone si a fost conceputa de Nikolai Nikitin.
Cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari si frumoase sculpturi din lume, devenita sursa de inspiratie pentru poeti, prozatori si chiar elogiata în cântecele chinezesti, Statuia Buddha Lanshan (China) ramâne singura opera de arta sculptata în peste 90 de ani. Ridicarea ei a fost începuta de dinastia Tang în anul 713 iar finisajul s-a încheiat în 803. Initial a fost construita ca baraj împotriva apelor din zona. Capul statuii ajunge pâna la cea mai înalta cota a muntelui iar picioarele monumentului stau înfipte în apele fluviului ce curge la poalele masivului muntos.
Una dintre cele mai atragatoare statui se gaseste ridicata pe vârful muntelui Corcovado (creând impresia ca e si mai înalta) si se numeste Statuia Iisus Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, a carei înaltime se ridica la 38 metri. Devenit înca de la dezvelire, în 1931, atractia cea mai importanta a cunoscutei metropole, acest monument sta mereu pregatit de-a îmbratisa lumea.
Asadar, acestea sunt cele mai înalte statui din lume care impresioneaza nu numai prin maretia, grandoarea si frumusetea lor, ci si prin ceea ce simbolizeaza. O lume vazuta prin ochii statuilor pare mai luminata si mai putin încrâncenata.
IOANA FLORIA

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply