» » Fascinatia comorilor


 Printre comorile descoperite intâmplator pe teritoriul Frantei figureaza si cele pe care vi le prezentam. Cu totul exceptionala este cea reprezentata de uriasul vas grecesc cu efigia Gorgonei.
Arta argintului
Nu doar arheologii au descoperit comori antice sau medievale de o valoare uriasa ci si... agricultorii, in timp ce brazdau pamântul sau sapau puturi. In 1830, un taran din Berthouville a dat peste placi de pamânt ars in câmp, la o adâncime de aproximativ 30 centimetri, pe care le-a strâns cu grija. Câteva ore mai târziu, din pamânt a rasarit si o comoara ca-n povesti constituita din 80 de obiecte si mici statuete din argint toate având o greutate de 25 de kilograme. Acestea ar fi fost ascunse in secolul al III-lea d.Ch., cu putin timp inainte de invaziile barbare, in apropiere de mici temple ale caror fundatii au fost descoperite de arheologi.
Printre acestea s-au distins o statueta ce-l reprezinta pe zeul Mercur, recipiente din care se turna vinul in potire decorate cu mici basoreliefuri ce ilustreaza episoade mitice ale razboiului din Troia in care se infrunta Ahile si Hector, potire ornate cu centauri, pe un fundal campestru, cupe de libatii rituale, cu reprezentari de fauni adormiti. Unele obiecte prezentau inscriptii, dedicatii ale unui roman adresate unor rude si prieteni.
Un vas monumental
Intr-o zi de iarna a anului 1953, un gropar din Vix – Coasta de Aur – a observat o ciudata miscare de teren, la temelia unui loc fortificat (oppidum). S-a deplasat intr-acolo, s-a apucat sa sape cu ardoare si in cele din urma a descoperit o camera funerara aproape prabusita unde, la lumina felinarului, a observat un vas urias din bronz, cu o inaltime de 1,67 metri si un diametru de 1,27 metri, pe care era atasata o sculptura cu reprezentarea Gorgonei, inspaimântator personaj mitic din Antichitate. Este vorba despre cel mai vechi vas grecesc descoperit in Occident, folosit la amestecarea vinului cu apa, având o capacitate de 1100 litri.
Arheologii care au inspectat acest ansamblu subteran din secolul VI i.Ch., au degajat un car cu patru roti pe care se afla scheletul unei printese celte care a murit la vârsta de 30-32 de ani. Pe gât purta un mare colier din aur, ornat cu caluti de mare, iar pe piept, podoabe din margele de ambra si pietricele. Lânga ramasitele ei pamântesti se mai aflau agrafe din aur si inele din scoica.
DORIN MARAN

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply