» » » » Misterul sarcofagului de la Palenque

Un obiect foarte mult discutat în cercurile de specialitate este piatra de mormânt din Palenque.
Aceasta a fost descoperita pe 15 Iulie în anul 1952 de catre archeologul mexican Alberto Ruz Lhuiller, în Templul inscriptiilor din Palenque. Aceasta se afla într-o grota care este sapata în stânca si pare sa fie ca de gheata, dupa cum declara mai târziu archeologul mexican.


Erich von Däniken, într-una din cartile sale o descrie ca reprezentând un astronaut în interiorul navei sale spatiale, care în acest caz este prezentata în sectiune..Cercetatorul civilizatiei maya Profesorul german Herbert Wilhelmy da o interpretare proprie semnelor de pe piatra spunând ca este vorba de zeul porumbului Yum Kax. Tot el declara ca Däniken doreste sa manipuleze cititorii interpretând piatra privita pe latime atâta timp cât amplasarea ei în camera îngusta impune o interpretare privind-o pe lungime dein partea îngusta a acesteia.
Alti cercetatori înclina sa creada ca este vorba despre o reprezentare a unei personalitati pe drumul spre Xibalba, lumea mortilor în simbolistica maya. Unde exact se afla aceasta lume a mortilor nu este însa foarte clar. Prof. Linda Schele si Prof. David Freidel o descriu ca un “Loc al fricii” pentru ca numai un an mai târziu sa declare ca nu trebuie întotdeauna identificat cu o lume subpamânteana ci poate fi vorba si de una localizata în Calea lactee…
Cercetatorii sunt însa de comun acord ca persoana reprezentata pe piatra este printul maya Pacal. Pe aceasta si pe marginea capacului se afla doua liste cu regii din Palenque cu datele nasterii, mortii si de numire ca si regi.
Un alt lucru interesant: cadavrul din mormânt. Acesta are o înaltime cu mult mai mare decât cea a mayasilor din zilele noastre. Cadavrul a fost identificat, în 1952, ca fiind acela al unei persoane de sex masculin în vârsta de 40 de ani. Aici apar însa neconcordante în datari. Printul Pacal s-a nascut pe data de 22 Martie în anul 603 al erei noastre. La vârsta de 12 ani si 125 de zile este încoronat ca si domn în Palenque, la 23 de ani se casatoreste cu o femeie de vita nobila care moare în vârsta de 46 ani. Pacal moare la vârsta de 80 de ani si 158 de zile. Acest lucru s-a stablit din înscriptiile de pe mormânt si din piramida. Pentru a elimina dubiile ce s-au ivit, cadavrul a mai fost cercetat înca odata în anul 1974 dar asta nu a dus decât la aceea ca datele stablite în 1952 au fost confirmate.
Interesante sunt si trasaturile fetei acestei persoane. Fata si aproape tot corpul au fost acoperite cu placute subtiri de jad (da aur în versiunea lui Däniken). Un artist a reconstruit cu ajutorul placutelor de jad trasaturile persoanei din mormânt si stabilit ca forma nasului este cu totul neobisnuita pentru rasele umane cunoscute pe Pamânt. Acesta porneste de la mijlocul fruntii împartind-o practic în doua. În afara de aceasta dintii scheletului nu erau pliti si nici nu aveau insertii de pirita sau jad, lucru obisnuit la Mayasi. De asemenea nici craniul nu era deformat cum se obisnuia la persoanele nobile. Toate acestea ne duc cu gândul la faptul ca scheletul poate sa apartina altei persoane decât lui Pacal, lucru ce ar explica data mortii. O alta ipoteza este aceea ca persoana din mormânt nu este una maiasa…
Iar cea mai spectaculoasa teorie e aceea ca printul ar fi fost, în timpul vietii rapit sau luat de extraterestrii si adus înapoi dupa un timp de câteva decenii. Acesta ar explica de ce vârsta sa este de fapt 80 de ani iar cea a scheletului numai 40(!?) stiut fiind faptul ca la o viteza apropiata de cea a luminii timpul se contracteaza. Acest lucru este întarit (?) de faptul ca maiasii nu încoronau un nou rege atâta timp cât cel vechi se mai afla înca în viata (cazuri de prizonierat).Faptul ca astfel de cazuri de “rapiri” facute de zei sunt deseori semnalate începând cu mitologia nu exclude ca un astfel de lucru sa i se fi întâmplat si lui Pacal. Totusi lipsa sa nu este notata niciunde în inscriptiile gasite în “Templul inscriptiilor” sau în alte locuri din Palenque.
Ca mormântul din Palenque este un lucru deosebit din punct de vedere arheologic nu sta în discutie. Ca cel inmormântat aici este o persoana nobila de asemenea. Alte presupuneri cu privire la originea si trecutul persoanei din mormânt se pot face oricând, dând frâu liber imaginatiei, dar probabil adevarul nu va fi aflat niciodata…

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply