Experţii indieni au recuperat tezaurul găsit în cinci camere ale templului Sree Padmanabhaswamy. Ei nu ştiu ce se ascunde în cea de-a şasea, apărată de un zid de fier. O comoară cu o valoare inestimabilă a fost descoperită într-un templu indian. Camerele subterane ale templului adăpostesc pietre preţioase, monede din aur şi statui din metale nobile.
La a şasea cameră subterană, misiunea experţilor s-a îngreunat. Au reuşit să deschidă uşa exterioară, dar au dat înăuntru peste un zid de fier care protejează avuţia, informează BBC News. Când şi cum se va pătrunde în ultima tainiţă va decide Curtea Supremă. „Sunt necesare noi expertize înainte de-a deschide ultima cameră. Vom analiza toate aspectele vineri, după decizia Curţii", a spus NM Krishnan, preşedintele comitetului de experţi. Până atunci, poliţia locală a instalat camere video, sisteme de alarmă şi a înconjurat templul cu trupe care asigură paza non-stop. Comoara a stat ascunsă vreme de mai bine de-un secol în şase camere subterane ale templului hindus Sree Padmanabhaswamy, din provincia indiană Kerala, fiind adusă la lumină abia la sfârşitul lunii trecute. Experţii - un comitet de oameni de ştiinţă, avocaţi şi judecători desemnat de Curtea Supremă din India - au izbutit să pătrundă în cinci dintre cele şase tainiţe, unde au inventariat şi au studiat peste 500 de kilograme de monede din aur, statui sculptate în întregime din aur, cântărind mai mult de 30 de kilograme, şi saci întregi de diamante şi alte pietre preţioase.
Fiind atât de bine apărată, cercetătorii presupun că tezaurul din ultima încăpere va fi şi cel mai preţios. Potrivit vechilor registre ale templului, această cameră a fost deschisă ultima dată acum 136 de ani.
Milioane sau miliarde de euro?
Bogăţiile din cele cinci camere secrete deschise până acum valorează mai mult decât întregul buget al Indiei pentru educaţie, susţin jurnaliştii britanici de la „The Guardian". O evaluare precisă este imposibil de realizat, artefactele descoperite având, în primul rând, valoare istorică şi culturală inestimabilă. Din acest motiv, experţii se şi codesc să avanseze o sumă. Neoficial, însă, se vorbeşte de o valoare cuprinsă între 25 şi 900 de miliarde de rupii, adică între 345 de milioane şi 14 miliarde de euro.
Obiceiul regilor Travancore
Templul Sree Padmanabhaswamy a fost construit în secolul al XVI-lea de regii care stăpâneau ţinutul Travancore. Legendele locale - relatează BBC News - spun că regii din Travancore aveau obiceiul de-a zidi bogăţii imense în galeriile subterane ale templului. După ce India şi-a câştigat independenţa în 1947, templul Sree Padmanabhaswamy a fost controlat de familia regală Travancore. Şi tot atunci, regatul Travancore s-a unit cu statul princiar Cochin, devenind mai târziu provincia Kerala - nume păstrat şi în zilele noastre.
Imediat după descoperirea comorii, Curtea Supremă din India a hotărât trecerea tezaurului în administrarea şi în grija statului, încredinţând poliţiei sarcina pazei.
Pretenţiile maharajahului
Actualul maharajah (n.r. - titlu purtat de prinţii indieni), Utharad Thirunaal Marthanda Varma, care este, de altfel, şi administratorul oficial al templului Sree Padmanabhaswamy n-a fost de acord cu decizia instanţei supreme, potrivit BBC News. Varma susţine că are tot dreptul de a controla în continuare templul, invocând o lege specială adoptată după câştigarea independenţei Indiei, lege care oferea cârmuirea asupra templului conducătorilor din Travancore şi descendenţilor lor.
Curtea Supremă a respins contestaţia înaintată de Utharad Thirunaal Marthanda Varma, arătând că, în India de azi, maharajahii nu au un statut special, având aceleaşi drepturi şi obligaţii ca orice cetăţean obişnuit.
Templul lui Vishnu
Sree Padmanabhaswamy este un templu hindus construit şi dedicat zeului Vishnu de către familia regală a ţinutului Travancore. Templul este situat în oraşul Thiruvananthapuram, în provincia Kerala din sudul Indiei. Face parte din Divya Desams, cele 108 temple ale zeului Vishnu menţionate în cărţile sfinte ale lui Tamil Azhvars.
14 miliarde de euro ar putea fi valoarea comorii, potrivit estimărilor neoficiale.
http://www.adevarul.ro/societate/viata/Misterul_comorii_din_templul_hindus_0_511749245.html
Niciun comentariu: