» » Au recreat Big Bang-ul. Vezi cum arata!

Au recreat Big Bang-ul. Vezi cum arata! (FOTO)
Oamenii de stiinta de la CERN au creat un “mini” Big Bang, printr-un experiment care a reprodus fidel conditiile existente la o milionime de secunda dupa nasterea Universului!
Echipa oamenilor de stiinta, formata din 1.000 de cercetatori de la peste 100 de institute din 30 de tari, a reusit uimitoarea performanta cu ajutorul imensei masinarii situata la granita dintre Franta si Elvetia, duminica, pe 7 noiembrie. Ieri, portalul de stiinta, tehnologie, natura si calatorii DESCOPERA.ro a fost printre primele mijloace de informare din Romania care au anuntat imensa reusita a cercetatorilor: puteti citi mai multe despre controversatul experiment aici. Astazi, va invitam sa vedeti cateva dintre fotografiile experimentului:
Coliziunea particulelor a generat un mini Big Bang, dar si cele mai mari temperaturi si densitati atinse vreodata in cadrul unui experiment. Experimentul a avut loc intr-un mediu sigur si controlat, in care s-au generat temperaturi de peste 10 trilioane de grade, adica de un milion de ori mai mult decat cele pe care le intalnim in centrul Soarelui.
La asemenea temperaturi, protonii si neutronii s-au "topit", rezultand o "supa" de quarci si gluoni, cunoscuta in limbaj stiintific drept plasma quark-gluon. Pe de alta parte, magnetii puternici ai masinariei de la CERN au activat ionii si i-au transportat la viteze apropiate de cea a luminii prin tunelurile subterane ale laboratorului. In cele din urma, particulele au fost fortate sa se ciocneasca in detectorul Alice; astfel refacandu-se ceea ce oamenii de stiinta cred ca este starea Universului de imediat dupa Big Bang.
Experimentul de duminica a infirmat teoriile celor care se temeau ca oamenii de stiinta de la CERN ar putea aduce apocalipsa, punand in pericol Pamantul prin efectele secundare ale experimentului: crearea de mini gauri negre - fenomen care nu a avut loc. Cercetatorii de la CERN au negat dintotdeauna ca "se joaca de-a Dumnezeu" sau ca ameninta siguranta oamenilor, sustinand ca chiar si in cazul in care ar aparea micro-gauri negre, acestea ar fi atat de mici incat s-ar dizolva imediat dupa formare.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply