» » A fost realizat Metaflex, primul material cu adevarat “invizibil”

A fost realizat Metaflex, primul material cu adevarat “invizibil”
Foarte flexibil, dar mai ales “invizibil”, Metaflex face parte din categoria meta-materialelor, capabile sa devieze traiectoria radiatiilor, facand invizibile obiectele.
Metaflex a fost realizat de cercetatorul italian Andrea Di Falco si echipa lui de la Universitatea St. Andrews, din Scotia. Dupa cum au explicat oamenii de stiinta intr-un articol publicat in "New Journal of Physics", incredibila elasticitate a materialului permite imaginarea unor aplicatii SF, precum hainele in masura sa-l faca pe cel care le poarta complet invizibil.

Gasirea unei modalitati de a ascunde obiecte de lumina vizibila este o veche "idee fixa" de-a oamenilor de stiinta. Primele succese in acest sens au fost reprezentate de crearea unor materiale cu caracteristici electrice si magnetice speciale. Aceste meta-materiale, care isi datoreaza proprietatilor nu doar structurii geometrice a atomilor, sunt in masura sa faca sa treaca o radiatie electromagnetica in jurul unui obiect; astfel, obiectul devine invizibil deoarece eludeaza incidenta si reflexia radiatiei.

Pana astazi, cercetatorii au reusit sa creeze materiale invizibile la microunde si raze infrarosii, dar nu si la lumina vizibila. Dificultatea de a face un obiect transparent la radiatia luminoasa sta in faptul ca trebuie lucrat pe geometrii infinit de mici, capabile adica sa interactioneze cu lumina, care are o lungime de unda de ordinul a doar cateva sute de nanometri. Odata depasita aceasta dificultate, cercetatorii s-au vazut nevoiti sa infrunte o alta: proiectarea unui meta-material care sa nu fie rigid, ci flexibil, astfel incat sa poata fi utilizat pentru fabricarea obiectelor elastice

Echipa lui Di Falco a reusit sa depaseasca si acest ultim obstacol, obtinand un patratel de cativa centimetri patrati si o grosime de 4 micrometri, care face obiectele transparente la lumina portocalie. Mai ramane de vazut daca aceste caracteristici ale materialului se modifica atunci cand este indoit sau raman neschimbate: in primul caz inventia va deschide calea realizarii unei noi clase de lentile; in al doilea, punerii la punct a unei adevarate"pelerine" a invizibilitatii.

Sursa: Galileo

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply