» » » » Castelul Windsor



Considerat cel mai mare si cel mai vechi castel locuit din lume, Castelul Windsor este situat in centrul orasului cu acelasi nume din comitatul Berkshire, Anglia. Face parte din resedintele principale ale monarhilor britanici din Casa de Windsor, alaturi de Palatul Buckingham si Palatul Holyrood din Edinburgh. Tamisa care curge pe sub castel il leaga de Londra, aflata la o distanta de circa 35 de kilometri. A fost construit de William Cuceritorul din lemn si lut, dar in 1165 Henric al II-lea a desavârsit constructia de piatra cu ziduri groase, amintind de Turnul Londrei. Acum au fost ridicate Turnul Rotund, zidurile exterioare si cea mai mare parte din cladirile anexe.


 Castelul cu parcul sau acopera o suprafata de cinci hectare si, in interiorul complexului, pot fi admirate atât apartamentele oficiale, impodobite cu adevarate minuni din colectiile regale, cât si Capela Sfântului Gheorghe, din secolul al XV-lea, una dintre cele mai frumoase cladiri eclesiastice din Anglia si locul unde 10 monarhi si-au gasit odihna vesnica.

 Tot aici se afla Casa de Papusi a Reginei Mary, o adevarata capodopera miniaturala si Galeria de Tablouri, gaz-duind diverse expozitii. Castelul combina elemente de fortificatie reprezentând in acelasi timp un palat si un orasel. Vreme de 1000 de ani, monarhii care au locuit aici au adus noi imbunatatiri resedintei lor. In 1360, Edward al III-lea, care s-a nascut  aici, a creat o sala imensa, purtând numele Sfântului Gheorghe, sfântul patron al Angliei. Sala a fost construita pentru cavalerii Ordinului de Garter, un ordin nou infiintat pentru membrii de elita ai cavaleriei regale.
 Oliver Cromwell a capturat castelul dupa batalia de la Edgehill, in 1642, si pâna la sfârsitul Razboiului Civil acesta a slujit ca inchisoare si sediu al fortelor parlamentare. In 1648, Carol I a fost inchis aici pâna la judecarea si executia sa la Londra, si trupul i-a fost adus tot aici pentru a fi inmormântat in Capela castelului.

 In timpul Restauratiei, Carol al II-lea a hotarât sa faca din castel o resedinta stralucitoare si a creat noi apartamente apelând la priceperea arhitectului Hugh May, a pictorului Antonio Versio si a sculptorului in lemn Grinling Gibbons. De asemenea a adus o serie de modificari parcului, facându-l mai elegant si mai accesibil. George al IV-lea a fost si el un mare iubitor de arta. La cererea sa, in 1820, arhitectul Sir Jeffry Wyat a refacut castelul in stil gotic, adaugându-i creneluri, foisoare si turnuri. Una dintre remarcabilele adaugiri din aceasta perioada a fost Sala Waterloo, in cinstea victoriei obtinute de Ducele de Wellington, in 1815, impotriva lui Napoleon. Sunt reprezentate aici cele mai de seama personalitati din Euro-pa, care au fost implicate in lupta.

 Regina Victoria si printul Albert s-au simtit si ei legati de castel. Printul Albert a murit aici in 1861 si regina l-a inmormântat intr-un spectaculos mausoleu special construit. In timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial aici au gasit adapost printesele Elisabeta si Margaret Rose in vreme ce parintii lor erau in Londra. Istoria sfârsitului de secol trecut este marcata de uriasul incendiu din 20 noiembrie 1992. Stingerea lui a durat 15 ore si a fost distrusa o cincime din suprafata castelului. Restaurarea a durat ceva mai putin de cinci ani, perioada care fusese estimata ca necesara. Costurile au fost imense, dar o parte importanta a fost obtinuta prin deschiderea apartamentelor din Palatul Buckingham marelui public, in lunile august si septembrie.

 Castelul Windsor este folosit cu preferinta de regina Angliei pentru cele mai multe dintre weekendurile sale. Aici au loc ceremonii anuale traditionale cum ar fi Ceremonia Waterloo sau cea a Ordinului de Garter, diverse sarbatori de familie si tot intre vechile ziduri sunt gazduiti cei mai de seama oaspeti de peste hotare.

IRINA STOICA


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply