» » » 70 DE CĂRŢI, VECHI DE 2.000 DE ANI, AU FOST DESCOPERITE ÎN IORDANIA

O descoperire în nordul Iordaniei ar putea să schimbe istoria creştinismului.
70 de cărţi din plumb au fost descoperite în 2006 într-o peşteră din nordul Iordaniei. Cărţile au fost descoperite după ce o inundaţie a scos la iveală peştera într-o vale aridă şi retrasă din nordul ţării. În această zonă au venit, după căderea Ierusalimului în anul 70, refugiaţi creştini.

Paginile sunt din plumb şi sunt legate cu sârmă şi multe din ele sunt sigilate încă. Fiecare carte are între 5 şi 15 pagini. Pe paginile mici cât un card de credit sunt imagini, simboluri şi cuvinte care par să se refere la Mesia. Textele sunt scrise în Ebraică Veche.

Ce spun experţii

Cărţile ar putea să fie printre cele mai vechi scrieri creştine, mai vechi şi decât scrierile Sfîntului Pavel. Un expert în istoria religiilor şi arheologie, David Elkington, a spus că “ar putea să fie marea descoperire a creştinismului”. Elkington este printre puţinii care au văzut colecţia şi a spus că “am amuţit când le-am văzut”. “Chiar de la început am văzut semne ale creştinismului, este o cruce în prim plan, în spatele ei un mormânt, cred că al lui Iisus şi în spatele lor zidurile unui oraş, probabil Ierusalim”.

Margaret Barker, fost preşedinte al Societăţii pentru Studierea Vechiului Testament, a spus că “Apocalipsa lui Ioan vorbeşte despre o carte sigilată care a fost deschisă doar de Mesia”. “Alte surse vorbesc de unele cărţi de înţelepciune şi de tradiţii secrete pe care Iisus le-a dat celor mai apropiaţi apostoli”, a mai spus Barker. Şeful Departamentului de Antichităţi al Iordaniei, Ziad al-Saad, a spus BBC că ar putea să fie mult mai importante decât celebrele manuscrise descoperite la Marea Moartă, “poate cea mai importantă descoperire din istoria arheologiei”.

Printre cele 70 de cărţi de metal descoperite într-o peşteră din Iordania, s-ar afla şi un portret al unui bărbat tânăr, cu barbă şi cu păr lung, ondulat, cu o coroană de spini pe cap, despre care se crede că este Iisus.

Dacă este original, acesta ar putea fi primul portret al lui Iisus Hristos, poate chiar creat în vremea sa de către cei care îl cunoşteau.

Cartea de metal, un pic mai mică decât o carte de credit, este sigilată pe toate părţile şi are o reprezentare 3D a unui cap de bărbat, pe coperţi. Sub figuri se află un text în vechea scriere ebraică, încă nedescifrat. În mod uimitor, pe carte apar cuvintele “Salvatorul Israelului” – unele din puţinele cuvinte descifrate până acum.

Proprietarul cărţii este beduinul Hassan Saida care trăieşte în satul arab Umm al-Ghanim, care susţine că a moştenit cărţile de la bunicul său. El a refuzat să le vândă, însă două mostre au fost trimise în Anglia şi Elveţia pentru analiză.

O investigaţie a ziarului The Daily Mail arată că documentele au fost descoperite iniţial într-o peşteră din oraşul Saham, din Iordania, acum cinci ani, în urma unor inundaţii şi că Saida ar fi cumpărat cărţile de la un negustor beduin, fiind convins că sunt magice. De atunci, bărbatul ar fi decis să găsească cât mai multe din ele. O parte dintre cărţile găsite până acum au fost furate de muncitorii care lucrau pentru Saida, aceştia purtându-le la gât sau atârnându-le în maşini, ca talismane.

Saida nu a avut grijă de cărţi, le-a deschis şi le-a mânjit cu ulei de măsline pentru a le “conserva” mai bine.

Cercetătorii au reuşit, totuşi, să ia câteva exemplare pentru analiză în Anglia şi Elveţia. Ei au descoperit până acum că metalul este din perioada antică romană şi că provine din Mediterană. Experţii spun că coroziunea de pe cărţi nu este modernă. În aşteptarea altor rezultate, rămân controversele: dacă sunt sau nu originale şi dacă chiar vorbesc despre Iisus şi viaţa lui.

Directorul Departamentului de Antichităţi din Iordania, Ziad al-Saad crede că sunt autentice. El crede că ar fi fost create de oamenii lui Iisus, la câteva decenii după crucificarea lui. “Informaţiile iniţiale sunt încurajante şi se pare că ne uităm la o descoperire extrem de importantă – poate chiar cea mai importantă din istoria arheologiei”, a declarat Ziad al-Saad.
http://piatza.net/70-de-carti-vechi-de-2-000-de-ani-au-fost-descoperite-in-iordania/

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply