» » » » CUM ARATA GHEATA DE LA POLUL NORD IN 1984 SI CUM ARATA ACUM



Specialistii de la NASA au creat, cu ajutorul datelor primite de la sateliti, doua harti in care prezinta care era intinderea minima a ghetii in 1984 si care este in prezent.
Gheata de la Polul Nord se formeaza in timpul iernii si se topeste apoi in timpul verii, atingand in luna septembrie a fiecarui an intinderea minima.

Aceasta intindere minima poate varia de la an la an, insa in lunile septembrie si august ale anului 2012 s-a inregistrat cel mai scazut nivel al ei din 1979, atunci cand au inceput acest masuratori, si pana in prezent, relateaza earthsky.org.

Centrul de Date despre Zapada si Gheata si NASA au anuntat ca in luna septembrie a anului 2012, intinderea minima a ghetii de la Polul Nord era de 3.41 milioane de kilometri patrati, fata de 6.70 milioane de kilometri patrati, cat era intre anii 1979 si 2000.

"In luna iunie s-au topit, pentru cateva zile, in jur de 170.000-175.000 de kilometri patrati de gheata pe zi. Ritmul de topire al ghetii incetineste, de obicei, in luna august, si ajunge la 60.000-70.000 kilometri patrati pe zi, insa in 2012 aceasta cifra s-a dublat", explica cercetatorul Walt Meier, de la Centrul de Date despre Zapada si Gheata.

Pe masura ce intinderea ghetii scade, din ce in ce mai putina gheata "supravietuieste" de la an la an. Gheata care s-a format in timpul sezonului precedent de topire, cunoscuta si sub numele de "prima gheata", este mai subtire si mai predispusa topirii decat gheata care s-a format de-a lungul mai multor ani.

In ultimul deceniu, Oceanul Arctic a ajuns sa fie dominat de "prima gheata".

"Estimarile noastre au aratat ca gheata de la Polul Nord se va retrage, insa nu ne asteptam sa se intample atat de rapid", declara, ingrijorat, cercetatorul NASA Claire Parkinson.
CALOTA GLACIARA ACUM
CALOTA GLACIARA IN 1984

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply