Vulpea desertului pariaza cu moartea
Erwin Rommel a fost unul dintre foarte putinii mari generali ai Germaniei naziste care a fost apreciat atat de conationali, cat si de inamici. Pentru abilitatile sale in luptele in care a comandat formatiuni de blindate (in special tancurile "Panzer") a fost poreclit, cu respect, "Vulpea desertului" (referire la campania din nordul Africii). Dar Rommel a devenit un opozant al lui Hitler, un simpatizant al cercurilor care pregateau atentate si in cele din urma atitudinea sa antiführer a fost divulgata. Iar el a ales sa moara in conditii onorabile, prin sinucidere.
Victorii, esecuri si onoare
Militar de cariera, Erwin Rommel (1891-1944) a ajuns, datorita meritelor sale din primul si Al Doilea Razboi Mondial, la exceptionalul rang de general-feldmaresal (echivalent cu un ministru pe atunci). Viata a facut ca, dupa participarea activa la bataliile contra Italiei (din Primul Razboi Mondial, vezi luptele de la Caporetto, din 1917), sa devina aliat cu armatele lui Mussolini - mai ales in campania din nordul Africii. Primul mare succes al lui Rommel in Al Doilea Razboi Mondial a fost in campania pentru ocuparea Frantei, din 1940. Atunci i s-a dat comanda celebrei Divizii a 7-a Panzer, care, din cauza mobilitatii exceptionale si atacurilor strategice a primit porecla de "Divizia Fantomelor". Dar in cariera lui Rommel, mult apreciat dupa succesele din Franta, a urmat transferarea in nordul Africii, la comanda faimoasei "Deutches Afrikakorps", incepand cu 1941. Aceasta avea cartierul general la Tripoli, in Libia ocupata de italieni. Desi era organizata si antrenata la cotele cele mai inalte ale armatei germane, fortele Axei din nordul Africii au rezistat numai pana in 1943, cand trupele generalului englez Montgomery l-au obligat sa se retraga definitiv. Dupa o victorie de inceput, diviziile lui Rommel au fost infrante de mai multe ori, decisive fiind victoriile aliatilor din cele doua batalii de la El Alamein (octombrie-noiembrie 1942). Istoricii arata faptul ca Vulpea Desertului si-a respectat prizonierii si nu a comis crime de razboi. El n-a luat in seama ordinele lui Hitler de a ucide prizonierii evrei si s-a comportat cu demnitate pana in momentul cand campania din Africa a fost definitiv compromisa. Rommel nu putuse evita aportul important al serviciilor secrete britanice, care decodificau mesajele germane. Hitler l-a mutat in nordul Frantei, unde se astepta la o debarcare a aliatilor. Aici Rommel nu a mai putut sa faca fata strategiei excelente a aliatilor, care au stiut sa pacaleasca armatele germane cu privire la locul exact al debarcarii (Pas-de Calais sau Normandia). De altfel, Rommel si alti comandanti nu s-au inteles asupra strategiei. rezultatul a fost victoria aliatilor. In timpul luptelor, Rommel a fost grav ranit la cap si spitalizat.
Final de cariera
Dupa infrangerea din iunie 1944, pentru Rommel a venit o alta lovitura: esecul atentatului contra lui Hitler din 20 iulie. Dupa arestarea unor importanti lideri ai opozitiei, s-a aflat ca Vulpea Desertului era un simpatizant care urma sa conduca armata daca acel complot reusea. Amenintat cu proces (caz in care si familia ar fi avut de suferit), Rommel explica sotiei si copiilor care era soarta sa. Apoi pleaca si inghite pilula cu cianura, departe de ochii familiei... Hitler a ordonat o zi de doliu, dar n-a participat la inmormantare. Erwin Rommel este singurul general al Germaniei naziste care are un muzeu dedicat.
PAUL IOAN
REVISTA MAGAZIN
Niciun comentariu: