» » » » In culisele misterelor din Teotihuacan


Imensa piramida „Sarpele cu pene”, construita in secolul I d.Ch., dedicata zeilor cetatii antice Teotihuacan, situata la 50 de kilometri de Mexico, prezinta un tunel secret in care au fost descoperite nenumarate obiecte reprezentative pentru civilizatia precolumbiana. In 2003, in timpul unei furtuni dezlantuite care a spulberat o parte din sedimentele de la baza piramidei, un arheolog francez a descoperit intrarea in tunel, acoperita timp de milenii de pamânt. De-abia in 2000 au inceput lucrarile de excavare.

 Mai intâi a unei intrari secrete si apoi a tunelului in care niciun intrus (jefuitor de morminte) n-a intrat vreodata. Pentru a proteja tunelul de eventualii jefuitori, constructorii au ridicat 12 pereti la intervale regulate cu o inaltime de doi metri. Timp de câtiva ani au fost degajate peste 900 de tone de pamânt, tunelul (nu s-a ajuns inca la capat) dezvaluind o seama de vase si figurine-ofranda din ceramica, perle, pietre (semi)pretioase, podoabe, oseminte de animale, discuri din pirita (simboluri ale oglinzilor solare), vârfuri de sageti, cutite din obsidian...

 La 76 de metri de intrare au fost descoperite primele doua camere in care se desfasurau ceremonii, cu peretii scânteietori, cu reflexe aurite, acoperiti cu un amestec de hematit, magnetit si pirita. Obiectele au fost studiate la fata locului, fotografiate, apoi au fost aranjate in lazi si depozitate intr-un muzeu unde sunt studiate pe indelete.

 Intr-un canal de drenaj al piramidei au fost descoperite ramasitele dezmembrate dar complete ale unui numar de 50 de indivizi ale caror mâini fusesera legate la spate. Este, fireste, vorba de sacrificii oferite zeilor, datând din primul secol d.Ch., când a fost construita cetatea, in epoca de aur a aztecilor. Situl a fost abandonat 600 de ani mai târziu. De ce primii locuitori ai „Cetatii Zeilor”, Teotihuacan, au realizat acest tunel? Tinând cont de faptul ca a fost sapat la 13 metri adâncime ar putea fi o dovada a faptului ca au incercat sa ajunga la nivelul superior al pânzelor freatice. In viziunea acestui popor, geografia secreta a infralumii, spatiu al vietii de apoi, era impânzita de ape subterane care proveneau din strafundurile Pamântului si care comunicau cu marea. Când un personaj important deceda, corpul sau era coborât in tunel unde se producea si transferul de putere dintre acesta si succesorul sau. Apoi era „investit” de zeul Ploii si al Fertilitatii, Tlaloc, pe o imensa esplanada aflata la baza piramidei.

 La 90 de metri de la intrare, intr-o zona in care spatiul se largeste, arheologii au descoperit accesul spre trei camere funerare. S-au gândit, fireste, la faptul ca aici au fost depusi seniorii din Teotihuacan ale caror morminte nu au fost niciodata aflate. Finalizarea sapaturilor, ce fusese prevazuta pentru 2013, va avea loc insa peste un an.

DORIN MARAN



Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply