» » » » Familii faimoase care au influentat istoria

De-a lungul timpului, numeroase familii au influentat istoria multor tari. Impunandu-se pe scena politica si economica, au contribuit, de cele ai multe ori, la dezvoltarea acestora. Despre unele din aceste familii ne vom aminti si noi in randurile de mai jos.

Dinastia Rothschild – parintii globalizarii

 Face parte din marile familii din domeniul bancar si al finantelor internationale. Au avut afaceri in toate tarile dezvoltate din Europa, fiind innobilati de familia regala austriaca dar si de cea britanica. Este, poate, singura familie care in ultimele doua secole a influentat puternic cursul istoriei, incat sunt recunoscuti ca fiind chiar creatori de istorie. Se spune ca, ajutat de aceasta familie cu bani, Ducele de Wellington l-a invins pe Napoleon la Waterloo, schimband astfel mersul istoriei. Tot ei au finantat razboiul de secesiune din SUA, consolidand democratia moderna, au ajutat cu bani armata britanica in timpul cuceririlor coloniale, au facut afaceri cu tarii Rusiei si cu imparatii Prusiei, au sprijinit inovatia si au construit primele cai ferate in Europa. Dupa toate estimarile se pare ca la inceputul secolului al XIX-lea, averea familiei Rothschild era intre 2 si 6 miliarde de dolari. Referintele despre afaceri si avere sunt rare. Nu apar niciodata in topurile miliardarilor, dar averea uriasa a creat legenda Dinastiei Baronilor Rothschild, legenda ce dainuieste si astazi. Cateva din regulile impuse de fondatorul dinastiei Amschel Mayer de Rothschild; (1744-1812), stipulate chiar si in testament, respectate si astazi, sunt: u Toate posturile importante trebuie sa fie ocupate de membri ai familiei si doar barbatii au voie sa faca afaceri. u Fiul cel mare al celui mai mare fiu este seful familiei; u Pentru ca averea sa ramana in familie, membri trebuie incurajati sa se casatoreasca intre ei, fiind acceptate casatoriile intre verisori primari sau secundari; u Niciodata sa nu fie facut un inventar public, de catre tribunale sau oricine altcineva, al averii mele. Interzic publicarea oricarei evaluari a mostenirii mele. Nimic mai mult.

Capetienii – cea mai mare casa regala a Europei

 Este recunoscuta ca fiind cea mai mare dinastie regala europeana al carei inceput il gasim prin secolul al X-lea, cu Hugo Capet de Franta, cunoscut sub numele de Hugo Magnus, si continuand pana in zilele noastre, cu regele Juan Carlos al Spaniei, regele Albert al II-lea al Belgiei si Marele Duce Henric de Luxemburg, prin ramura Bourbonilor, care se trage tot din aceasta familie. Trebuie spus ca membrii familiei Capetina s-au raspandit, de-a lungul istoriei, prin toata Europa, fiind cea mai numeroasa casa regala (dar si cea mai incestuoasa). Dinastia Capetina a dat 38 de regi ai Frantei, 10 regi si regine Spaniei, 9 regi Portugaliei, 4 regi Ungariei si alte cateva sute de conti, printi si duci care, fiecare la timpul lor, au influentat politica in Europa Apuseana.

Familia Medici

 Cunoscuta ca foarte puternica si influenta familie florentina intre secolele XIII-XVII, aceasta a controlat multa vreme Florenta, sub influenta lor, orasul devenind cel mai infloritor centru al artelor. Tot sub conducerea lor, cetatea Florentei a ajuns in culmea dezvoltarii politice, economice si artistice, Banca de Medici fiind cea mai importanta institutie de gen din Europa. Din Familia de Medici au fost alesi trei Papi – Leon al X-lea, Clement al VII-lea si Leon al XI-lea – dar si multi conducatori ai orasului Florenta dintre care cel mai reprezentant a fost Lorenzo de Medici numit Magnificul, patron al artelor. Membrii familiei Medici au dominat si condus Toscana pana la moartea ultimului membru, in 1737.
 Alte familii faimoase in istorie ce pot fi amintite sunt: Curie (Franta), Clanul Marelui Ginghis-Han (Imperiul Mongol), Nehru-Gandhi Feroz (India), Familia Zhu (numele Dinastiei Ming – China), Casa de Habsburg (Europa) si altele.

IOANA FLORIA


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply