» » » Topirea ghețurilor antarctice este ireversibilă


Ghețarul Pine Island din Antarctica, unul dintre cei mai mari ghețari din această parte a lumii, a intrat într-o fază ireversibilă a topirii. Mai mult, doar el ar putea contribui la creșterea nivelului global al oceanelor cu aproximativ un centimetru în următorii 20 de ani, se arată într-un studiu publicat în Nature Climate Change.
Datele au fost oferite de către o echipă internațională de cercetători, echipă condusă și coordonată de către Gael Durand, glaciolog în cadrul Universității din Grenoble, Franța. Conform informațiilor oferite de Durand și colegii săi, ghețarul Pine Island și-a redus dimeniunile cu aproape 10 kilometri, ceea ce înseamnă că numai ghețarul cu pricina se face vinovat de pierderea a aproximativ 20% din totalul calotei glaciare din Antarctica de Vest.
În medie, Pine Island a pierdut circa 20 de miliarde de tone de gheață în fiecare an, din 1992 și până în 2011, această cifră urmând să crească până la 100 de miliarde de tone de gheață anual, echivalentul unei creșteri a nivelului global al oceanelor de aproximativ 3,5-10 milimetri anual pentru următorii 20 de ani.
Agenția Spațială Europeană a anunțat în luna decembrie a anului trecut că întreaga calotă glaciară din vestul Antarcticii se reduce cu o rată mult mai mare decât în anii anteriori, aceasta ajungând la aproape 150 de kilometri cubi pe an.
Anul trecut, un raport făcut public de ONU anunța că până în anul 2100 se estimează că nivelul mărilor și oceanelor va crește cu circa 26-82 de centimetri.
Stiinta si Tehnica

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply