» » » » Satelitul GOCE se va prabusi pe Pamant in urmatoarele trei saptamani. Nu se stie in ce zona va cadeaSatelitul GOCE, lansat in 2009 pentru a cartografia variatiile inregistrate de gravitatia terestra, si-a epuizat luni rezerverele de carburant si va intra in atmosfera planetei noastre in urmatoarele trei saptamani.
"Credem ca acest lucru se va intampla nu mai devreme de doua saptamani si nu mai tarziu de trei saptamani", a declarat Rune Floberghagen, coordonatorul misiunii GOCE, potrivit Mediafax.
Asteptata de mai multe saptamani, epuizarea rezervelor de carburant s-a produs luni, in jurul orei 03.20 GMT.
Agentia Spatiala Europeana (ESA) a anuntat intr-un comunicat "incheierea misiunii" acestui satelit.
Cea mai mare parte din corpul satelitului, care are o lungime de 5,3 metri si o greutate de peste o tona, se va dezintegra la intrarea in atmosfera, potrivit ESA, insa este posibil ca mai multe resturi "de talie mica" sa ajunga la suprafata Terrei.
"Nu putem inca sa prezicem nici momentul, nici locul in care acestea vor cadea", a adaugat ESA, intrucat satelitul nu va mai fi controlat in acele momente de operatorii sai.
Zona care ar putea fi afectata va fi totusi cunoscuta cu o precizie mai mare pe masura ce se apropie momentul intrarii in atmosfera.
O campanie internationala promovata de Comitetul de coordonare inter-agentii pentru deseurile spatiale (Inter-Agency Space Debris Coordination Committee/ IADC) va asigura supravegherea prabusirii pe Terra a satelitului GOCE.
Din martie 2009, GOCE pluteste pe o orbita terestra, "la o altitudine exceptional de mica pentru un satelit de cercetari stiintifice", precizeaza ESA.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply